Tudomány
Justice for HUngary (Array)

“Justice for Hungary!” – három világrekord dőlt Felcsúton

Endresz György és Magyar Sándor bravúros teljesítményének köszönhetően 1931 nyarán az egész világ erről beszélt: "Igazságot Magyarországnak"!

A két világháború között a magyar politikát, közbeszédet alapvetően határozta meg a trianoni békediktátum. A társadalom minden rétegét átjárta a revízióra való törekvés, a szerződés igazságtalansága felett érzett fájdalom. Sokan megpróbáltak tenni ellene, mindenki a maga módján.

Amerikai magyarok gyűjtöttek

Két vadászpilóta, Endresz György és Magyar Sándor azzal, hogy – világcsúcsot beállítva – Justice for Hungary, azaz igazságot Magyarországnak feliratú repülőjükkel átszelik az Atlanti-óceánt. Mindketten az I. világháború veteránjai voltak.

Endresz György és Magyar Sándor (Array)A kor színvonalán ugyanis az óceán átrepüléséhez nem volt elég a csúcstechnika, komoly mérnöki teljesítmény és kiváló pilóta kellett hozzá. A vállalkozás a Kanadába kivándorolt Magyar Sándor fejében fogant meg, az anyagi fedezetet megszerzésére az Egyesült Államokban és Kanadában élő magyarok indítottak gyűjtést.

Levelezőlapot árultak egy dollárért, igen csekély sikerrel. A brit sajtómágnás, a magyar revízió lelkes támogatója jelentős összeggel járult hozzá az ügyhöz, az ő javaslatára lett a gép neve: Justice for Hungary. Merthogy az ugyancsak Amerikában élő magyar Szalay Emil bőkezű adományával az anyagi gondok 1930 nyarán megszűntek, elkezdődhettek a komolyabb előkészületek.

Justice for Hungary

Választásuk egy kétüléses, óceánrepülésre kialakított Lockheed Sirius gépre esett, amelyet a pilótának felkért Endresz György “tesztelt”. A Magyarországról kiutazó neves repülőgép-tervező, Bánhidi Antal és a Magyar Aero Szövetség szakemberei komoly átalakításokat végeztek el rajta.

Eredetileg azt tervezték, hogy Detroitból szállnak fel, és a levegőben utántöltve az üzemanyagot, egyhuzamban repülnek Budapestig. A meggypirosra festett gép, oldalán a “Justice for Hungary” felirattal végül Új-Fundland egyik legkeletibb repteréről, Harbour Grace-ről indult útnak 1931. július 15-én. Földi indukciós iránytűjük már az elején elromlott, ezért Magyar Sándor, mint navigátor távírón pontosította pozíciójukat az útjukba kerülő hajókkal.


A Justice for Hungary a levegőben (Wikipedia)

Három világrekord

Látni szinte semmit nem lehetett, végig felhős, ködös volt az idő. Ettől függetlenül minden tökéletesen ment, már Győr fölött jártak, amikor a motor akadozni kezdett, majd Bicske fölött teljesen leállt. Az már biztos volt, hogy nem érik el a mátyásföldi repülőteret, ahol többezres ünneplő tömeg várt rájuk, de még az is kérdésessé vált, túlélik-e a kalandot. A pilóta zsenialitásán múlt, hogy igen: Bicskétől nem messze, Felcsút határában, egy kukoricatáblán sérülés nélkül letette a gépet.

A magyar páros volt “már” a 15., aki átrepülte az Atlanti óceánt, mégis három világcsúcsot állítottak be. Az óceánt 13 óra 50 perc alatt szelték át, csaknem két órát verve az addigi csúcstartóra. Átlagsebességük 230 km/óra volt, amit addig ugyancsak senki nem tudott elérni, végezetül pedig a korábbi óceánrepülők közül senki sem hatolt ilyen mélyen az európai kontinens belsejébe.

Endresz György a Justice for Hungaryn (Wikipedia)

Endresz és Magyar nemzeti hőssé váltak, az egész ország őket ünnepelte. Később Magyar Sándor az Egyesült Államokba utazott, és a repülőgép-iparban helyezkedett el, Endresz György viszont a következő évben balesetben elhunyt. Az Óceánrepülők Világkongresszusára repült Rómába 1932. május 21-én, ám leszállás közben a gép a földnek csapódott, kigyulladt, Endresz és navigátora, Bittay Gyula életét vesztette.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

16 July 2019, France (France), Straßburg: Ursula von der Leyen was delighted after the announcement of the election results in the plenary hall. Von der Leyen becomes the new President of the EU Commission. The heads of state and government of the EU had proposed the CDU politician as successor to EU Commission President Juncker. Photo: Michael Kappeler/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.