Tudomány

Ez a robot bármelyik magasugrót kenterbe veri

szöcskebot (Array)
szöcskebot (Array)

A Harvardi Egyetem tudósainak 3D-nyomtatóval készült robotja a saját magasságának hatszorosára tud felugrani. Ráadásul helyből.

Nem mindennapi képességekkel rendelkező robotot mutattak be a Harvardi Egyetem robotikai kutatói. Apró robotjuk több mint 76 centiméteres magasságba – saját magasságának hatszorosára – képes felugrani.

A focilabda méretű robot borítását 3D-nyomtatóval készítették el. Teste alsó része rugalmas, felfújható műanyagból készül, ami nem csak az ugrást, de a biztonságos földet érést is lehetővé teszi. A robot ugráskor felfújja a „lábait”, majd egy speciális gázhajtóművel löki fel magát a magasba, amely bután-oxigén üzemanyagot használ.

Az aprócska robot nem csak függőleges ugrásokra képes, hanem különféle irányokba is tud haladni ezzel a sajátos kengurutechnikával. A manőverezésben pneumatikus lábai segítik, amelyeket tetszés szerint különféle szögekben tud behajlítani.

Az Engadget híre szerint a harvardi tudósok egy puhatestűről mintázták a robotot, amelynek teste teljesen megmerevedik, amikor sziklához ér. Nem ez az első eset, hogy a robotikával foglalkozó kutatók valamilyen állat egyedi képességeit próbálják leutánozni laboratóriumi körülmények között. Nem véletlenül, hiszen az evolúciónál jobb tervezőmérnököt keresve sem találhatnának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik