Tudomány

Újra feltűnt a fehér bálna

Fehér álna (Array)
Fehér álna (Array)

Migaloo ezúttal az Új-Zéland két szigetét elválasztó Cook-szorosban bukkant fel.

A tengeri emlős nev, MIgaloo a Nagy-korallzátony vidékén élő őslakosok nyelvén azt jelenti, “fehér fickó”. Sokáig a világ egyetlen albínó púpos bálnájának tartották, hűséges rajongótábora is alakult. Később kiderült, hogy egy hypopigmentált fajhoz tartozik, és ma már nem is az egyetlen ismert példány. Norvégiában találtak egy másik hasonlóan fehér bálnára, emellett Migaloo is két fehér borjút nemzett; az egyiket MJ-nek, Migaloo Juniornak (Ifjabb Migaloo) nevezték el.

A most felbukkant bálnáról egyelőre csak erősen valószínűsítik, hogy Migaloo, aki 1991 óta szinte minden évben feltűnik Kelet-Ausztrália partjainál – közölte az új-zélandi természetvédelmi hatóság (DOC), amely minden évben négyhetes bálnaszámlálást tart a Cook-szorosnál. A fehér példány, amelyet ezúttal egy normális fekete púpos bálna társaságában láttak, külső jegyei alapján nagyon valószínű, hogy Migaloo-val azonos, de azért vasárnap bőrmintát is vettek róla, hogy DNS-vizsgálattal bizonyosodjanak meg erről.


Europress Fotóügynökség

Az éves bálnaszámlálással a kereskedelmi célú bálnavadászat 1964-es betiltása óta vizsgálják a púpos bálnák populációját. Az idei mérés rekorderedményt hozott: 122 egyedet számoltak össze, ami túlszárnyalja az eddigi, 2012-es rekordot, amikor 106 bálna vonult át a szoroson. Az énekükről és élénkségükről ismert, védelem alatt álló púpos bálnák elérhetik a 15 méteres hosszúságot és a 40 tonnás súlyt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik