Kínaiak (Array)
Tudomány

Megdöbbentő: Megnőttek a kínaiak!

A kínai férfiak és nők is magasabbak, nehezebbek lettek egy évtized leforgása alatt – hála a megváltozott táplálkozási szokásoknak.

Férfiaknál az átlagos testmagasság 2012-ben 167,1 centiméter volt, az átlagos testsúly pedig 66,2 kilogramm. A nők átlagos magassága 155,8 centiméter, súlya 57,3 kilogramm – mindkét nemnél mindkét érték emelkedett. A változó táplálkozás hatásait vizsgáló kutatók a 6 és 17 évesek közötti korcsoportban különösen figyelemre méltó növekedést tapasztaltak: a városi fiúk átlagosan 2,3 centiméterrel magasabbak és 3,6 kilogrammal nehezebbek, mint társaik voltak tíz évvel korábban. A mai lányok 1,8 centiméterrel nőnek már nagyobbra és 2,1 kilogrammal nyomnak többet.

Ugyanebben a korcsoportban a vidékieknél még nagyobbak az eltérések. A fiúk itt 4,1 centiméterrel magasabbak és 4,7 kilogrammal nehezebbek, míg a lányok átlagosan 3,5 centiméterrel nyúltak meg egy évtized során, és alattuk 3,4 kilogrammal többet mutat a mérleg, mint az ugyanebben a korcsoportban lévő lányok esetében a 2002-es felmérés alkalmával. A kutatók másfél éven át dolgozták fel a különböző országos szervek által rendelkezésükre bocsátott adatokat. Az első hasonló felmérést a bázisévben, 2002-ben végezték, ezt 2004-től – háromévente – terepkutatások követtek.

A friss jelentésben azt is megállapították, hogy a felnőtt lakosság több mint 30 százaléka volt túlsúlyos 2012-ben, ami 32 százalékkal nagyobb arány a tíz évvel korábbiakhoz képest. A 6-17 év közöttieknek 9,6 százaléka esett a túlsúlyosok kategórájába, vagyis részarányuk megduplázódott 2002-höz képest. A jelentés szerint mindezek a számok nagyobbak, vagyis rosszabbak, mint a fejlett országokban kimutatott átlag. Ennek oka, hogy a kínaiak több zsírt fogyasztanak a kívánatosnál, viszont kevesebb gabonát, zöldséget, gyümölcsöt, valamint babféléket és tejterméket építenek be az étrendjükbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik