Tudomány

Búcsút int a műanyagnak a Lego

Több mint száz szakembert vesznek fel, hogy új, környezetbarát anyagot keressenek a játékkockák gyártására.

A népszerű dán játékgyártó, a Lego kevesebb, mint egy éve bontotta fel ötven éves szerződését a Shell olajipari óriással, nagyrészt a Greenpeace nyomására. Most újabb lépéssel távolodnak az olajipartól: központot létesítenek annak érdekében, hogy új, környezetbarát anyagot fejlesszenek ki, amiből a jövőben gyártanák a játékkockákat. Ugyanígy a csomagolás anyagán is változtatnának.

A folyamatot nem kapkodják el: 2030-ig állnának át az új alapanyagokra. Ugyanakkor a cég vezetője ezt kulcsfontosságú döntésnek nevezte a cég életében. „Már eddig is fontos lépéseket tettünk a környezetvédelem érdekében, csökkentettük a csomagoláshoz felhasznált anyag mennyiségét és egy szélerőműbe is befektettünk. Most az alapanyagokra koncentrálunk” – mondta Jørgen Vig Knudstorp.

Az új kutatóközpontba több mint száz szakembert vesznek fel. Csak tavaly 77 ezer tonna nyersanyagot használt fel a cég több mint hatvanmilliárd Lego-darabka elkészítéséhez. Az új alapanyag alkalmazása így jelentősen csökkentheti a cég tevékenysége nyomán meglévő káros környezeti hatásokat, de ahhoz, hogy bevezessék, rengeteg vizsgálatra van szükség, egyebek mellett a gyermekek biztonsága érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik