Tudomány

Meglépünk egy másodperccel

clock (Array)
clock (Array)

Az idei június 30-a egy másodperccel hosszabb lesz, mint egy átlagos nap. Adunk néhány tippet, hogyan töltse el az ajándékba kapott időt.

„Qui habet tempus, habet vitam” – aki időt nyer, életet nyer, tartja a latin közmondás. Márpedig holnap éppen ez történik majd velük: a Párizsi Obszervatórium bejelentette, hogy idén június 30-án egy másodpercet – úgynevezett „szökőmásodpercet” – hozzáadnak az összehangolt világidőhöz (UCT), így 23 óra 59 per 59 másodperc után 23 óra 59 perc 60 másodperc következik majd.

A világidő átállítására a Föld forgási sebességének alakulása miatt van szükség, amely naponta a másodperc kétezred részével cskken az árapály okozta súrlódás miatt. A szökőmásodpercet az UTC-vel együtt 1972-ben vezették be: azóta összesen huszonöt alkalommal toldották meg az időt.

John Oliver, az HBO Last Week Tonight című műsorának házigazdája – akit a házi közvélemény-kutatásunkban megkérdezettek elsöprő többsége a világ egyik legviccesebb emberének tart – a show vasárnapi adásában azt javasolta a nézőinek, hogy üssék agyon az extra időt az ő és a stábja által összeválogatott egy másodperces videókkal. Például azzal, amelyikben egy fejjel lefelé lógó lajhár mókásan elnyekergi magát, vagy azzal, amelyikben Mariah Carey macskája összekap a kutyájával az MTV Cribs című valóságshowjának forgatásán. A videókat a spendyourleapsecondhere.com vagy a johnoliversecstapes.com oldalon nézhetik meg kedves olvasóink.
Összeállításunkban a humorista példáját követve mi is szeretnénk néhány ötletet adni arra, hogyan tölthetik el a legkellemesebben és leghasznosabban holnap ezt az ebül szerzett extra másodpercet.

Ciccentsen egy sört a visszatérő nyár tiszteletére

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint kedden rövid csinnadratta – égszakadás, földindulás, jégeső és a keleti területeken némi zápor-zivatar után – végre visszatér a nyár. Szerdától újra szikrázóan napos, száraz és meleg strandidőnek örülhetünk – hogyan is tölthetnénk jobban a kedd éjféli szökőmásodpercet, mint azzal, hogy lustán hátradőlünk egy kényelmes nyugágyban, és bontunk egy sört kedvenc évszakunk tiszteletére? Mi biztosan így teszünk majd, ünnepeljen ön is velünk!

Lájkolja Katz kollégánk videóriportját a londoni Pride-ról

Kedvenc videóriporterünk, Katz Dávid a hétvégén a londoni melegfelvonuláson járt, ahol arról kérdezte a résztvevőket, hogy mit gondolnak Orbán Viktorról. Voltak, akik szimpatikusnak találták, voltak, aki kevésbé, de a generális vélemény az volt, hogy miniszterelnökünk egy jó svádájú ezüstróka, illetve ágyba búvató tekintetű DILF, csak sajnos egy kicsit túl sok sminket hord.

Mivel kormányunk fejét mostanában nemigen dicsérik a világ boldogabbik felén, mindenképpen érdemes megnézni ezt a remek, pozitív kicsengésű összeállítást. És ha már megnézték, ne legyenek restek: lájkolják önök is ezt a nagyszerű, sajtótörténeti jelentőségű anyagot!

Mosolyogjon rá egy megélhetési bevándorlóra

A kormány szerint az Irakból, Szíriából, Nigériából és más, az ISIS és a Boko Haram által megszállt területekről érkező, hazánkon át Németország, Franciaország és Nagy-Britannia felé vándorló menekültek nem a terrortámadások miatt keresnek menedéket Európában, hanem azért, mert jobb életkörülményekre, magasabb bérekre, segélyekre, juttatásokra, bordói borokra libamájpástétomra, chateubiriandra vágynak. Megélhetési bevándorlók, akik elveszik a munkánkat, nem tartják tiszteletben a kultúránkat, kitúrnak minket az országunkból és úgy általában, válogatott gaztetteket követnek el, ezért szögesdrótkerítéssel kell megvédenünk magunkat tőlük.

Az ENSZ, a Magyar Helsinki Bizottság és más menekültekkel foglalkozó szervezetek kicsit árnyaltabban látják a kérdést, szerintük bevándorlók nélkül rövidúton összeomlana az elöregedő lakosságú európai országok gazdasága és nyugdíjrendszere. Ha ön úgy gondolja, hogy kerítésépítés helyett inkább a békés, egymás kultúrájának kölcsönös tiszteletére épülő egymás mellett élés lehet a megoldás a humanitárius válságra, mosolyogjon rá az utcán egy menekültnek tűnő egyénre. Higgye el, önnek és neki is jobb lesz a napja tőle.

Támogassa az ételosztó szervezeteket

Az elmúlt években Budapesten és több vidéki nagyvárosban is sorra alakultak az ételosztással foglalkozó civil szervezetek. Független, mindenféle állami, önkormányzati vagy egyházi támogatástól mentesen működő, kicsi, de ütőképes csoportok, amelyek célja, hogy a maguk szerény eszközeivel enyhítsenek valamicskét az országszerte egyre súlyosabb problémává váló szegénységen, a rászoruló emberek – hajléktalanok, nagycsaládosok, kisnyugdíjasok – helyzetén.

Az elmúlt hónapokban a Hír24-en mi is többször beszámoltunk ezeknek a szervezeteknek a munkájáról. Hogyan is tölthetné hasznosabban az ajándékba kapott másodpercet annál, mint hogy ellátogat a Budapest Bike Maffia, a Food Not Boms Budapest vagy a Heti Betevő Facebook-oldalára, és nyom egy lájkot? És ha már arra jár, ne legyen rest, nézzen utána annak is, hogyan – munkával, felajánlással, egy jó szóval – támogathatja ön is a munkájukat.

Kezdjen turult tenyészteni a balkonon

Dúró Dóra hétfőn a Parlamentben fejtette ki azon véleményét, amely szerint nemzeti sorskérdés, hogy újra beinduljon a hazai turultenyésztés. A turul (vagy ahogy a madártani szakirodalomban szerepel, a kerecsensólyom) nemzeti jelképünk – érvelt, a Jobbik országgyűlési képviselője, akinek véleményével V. Németh Zsolt államtitkár is egyetértett.

Dúró egyébiránt nem egyszerű hobbiállatként, hanem solymászatra szaporíttatná a szigorúan védett madarakat. Ha ön is szeretné, hogy újra elterjedjen ez az ősi magyar vadászati módszer, ne habozzon, nézzen utána, milyen feltételekkel kezdhet bele a háztáji turultenyésztésbe!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik