Tudomány
Kenguru (Array)

Napi meghökkentő: balkezes a kenguruk többsége

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 06. 19. 10:18

Ezzel megcáfolták azt a feltételezést, hogy a jobb- vagy balkezesség kizárólag az emberre lenne jellemző.

A Tasmániai Egyetem kutatócsoportja megfigyelte azt, hogy a kenguruk és más erszényesek – az emberhez hasonlóan – szívesebben használják az egyik mellső végtagjukat, mint a másikat. Az emberrel ellentétben azonban ezek az állatok általában a bal “kezüket” kedvelik jobban.

Két éven át tanulmányozta a kengurukat Janeane Ingram PhD-hallgató, és észrevette, hogy túlnyomó többségük szívesebben használta a bal mellső végtagját. Kutatócsoportjának tanulmánya a Current Biology című szaklapban jelent meg.

“A keleti szürke és vörös kenguruk igen erősen preferálták a bal mellső végtagjukat az összes megfigyelt tevékenység közben. A vörös nyakú wallabyk szintén szívesebben használták a bal mellső végtagjukat, amikor hátsó lábukon állva táplálkoztak vagy tisztogatták magukat” – mondta a kutató.

A “balkezesség” a hátsó lábukon álló erszényeseknél gyakoribb volt, mint a négy lábon állóknál. Ingram világos és erős kapcsolatot fedezett fel a felegyenesedett tartás és a mellső végtag preferenciája között. Az agyi aszimmetriáról és az emlősök evolúciójáról szóló ismeretanyagot bővíti minden tanulmány, mely igazolja egy felegyenesedett faj jobb- vagy balkezességét – vélte a Ingram.

“Ugyan a tudományos közösségben uralkodó a nézet, amely szerint a jobb vagy bal kéz preferenciája az emberben és a főemlősökben fejlődött ki, tanulmányunk egyik méltatója rámutatott, hogy a lateralitás, vagyis az egyik oldali végtag gyakoribb használata nyilvánvaló a papagájnál, amikor általában ugyanazzal a végtagjával tartja az ételt, valamint a kutyánál, amikor pacsit ad” – hangsúlyozta a kutató.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.