Tudomány

Robotpókok építik Amszterdam legújabb hídját

robotpók-1 (Array)
robotpók-1 (Array)

Az MX3D robotjai speciális 3D-nyomtatók segítségével építik fel a hidat. Ekkora objektum még sohasem készült ilyen technológiával.

Vannak olyan 3D-nyomktatók, amelyek nagyobb fémtárgyakat is képesek kinyomtatni és olyanok is, amelyek a levegőbe „rajzolnak” különféle alakzatokat. Olyan azonban eddig még nem nagyon volt, ami képes lenne erre:

A 3D-nyomtatással foglalkozó holland MX3D olyan robotokat fejlesztett ki, amelyek szinte bármilyen formát ki tudnak printelni fémből és műanyagból. Legújabb projektjük keretében nem mindennapi feladatra vállalkoztak: robotjaik egy komplett hidat fognak felépíteni Amszterdamban.

„Ezzel a híddal végre megmutathatjuk, hogy a 3D-nyomtatás ma már nagy méretű, funkcionális tárgyak építésére is alkalmas, fenntartható anyagokból és példátlan formagazdagsággal” – mondta a Quartznak nyilatkozva Joris Laarman, az MX3D vezető tervezője.

A legtöbb 3D-nyomtató csak viszonylag kis tárgyak nyomtatására alkalmas. Nem úgy az MX3D „robotpókjai”, amelyek szinte bármilyen méretű és formájú struktúra elkészítésére alkalmasak. A „pókok” tulajdonképpen ipari robotkarok, amelyek végére speciális hegesztő-berendezéseket szereltek. A Fast Company értesülései szerint a Delft-i Egyetem kutatói olyan új kompozit anyagot fejlesztettek a projekt számára, amely legalább olyan erős, mint az acél, ugyanakkor könnyedén adagolható a 3D-nyomtató fúvókájából.

Laarman szerint a híd megépítése alig két hónapot vesz majd igénybe, és 2017-re el is készülhet. A projektet a tervezőszoftverek forgalmazásával foglalkozó Autodesk támogatja. Jordan Brandt, a cég „házi futurológusa” a Quartzak nyilatkozva azt mondta, hogy az MX3D-jéhez hasonló robotok, amelyek képesek arra, hogy önállóan, egy előzetesen megírt programot követve háromdimenziós objektumokat építsenek, új ipari forradalmat indíthatnak el.

A projekt szeptemberben indulhat el, az érdeklődők egy látogatóközpontban munka közben is megnézhetik majd a robotokat. Az MX3D munkatársai az Amszterdami önkormányzattal közösen fogják kiválasztania leendő híd helyét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik