Tudomány
Boszorkányper (Array)

Stressz miatt végezték ki salemi boszorkányokat

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2015. 06. 10. 16:10

A salemi boszorkányok ügye tömeghisztéria volt, stresszlevezetés, bűnbakkeresés - húsz embert gyilkoltak meg Amerikában nevetséges vádak alapján a XVII. század végén.

New England brit gyarmat Salem nevű falujában egy csapat tíz év körüli kislány a helyi lelkész, Samuel Parris egy Tituba nevű rabszolgája segítségével próbálta a jövőt kutatni. Köztük volt a tiszteletes Betty nevű leánya és unokatestvére, Abigail Williams is. Nem tudni, mi történt e szeánszokon, de egy idő után a két lány furcsán kezdett viselkedni.

Érthetetlen szavakat sikoltoztak, testük görcsbe rándult, különböző tárgyakat hajigáltak a levegőbe, bútorok alá másztak. A helyi orvos meg is állapította, hogy ördögi praktikákról van szó, a lelkész pedig a lányok kikérdezése után felfedte, milyen praktikákat folytattak a lányok a rabszolga vezetésével – a saját konyhájában egyébként.

Tömeghisztéria

Sőt, a gyerekek azt is bevallották, hogy Tituba mellett az ismert koldus Sarah Good, valamint a jómódú idős hölgy Sarah Osbourne küldte rájuk a rontást. A három nőt azonnal letartóztatták, és 1692. március 1-jén kezdetét vette a salemi boszorkányok pere. A vádlottak vallomása és egyre több gyerek “ördögi” rohamai miatt az ügy tömeghisztériává nőtt, számos Massachusetts-beli település térintett. Rövid idő alatt 150 főt gyanúsítottak meg – köztük egy négyéves gyermeket is -, de “csak” 80 személy került börtönbe boszorkányság vádjával. Az új kormányzó, Sir William Phips májusban különleges bíróságot állított fel a boszorkányvádak kivizsgálására.


Boszorkány a bíróság előtt (Wikipedia)

Főleg középkorú, szegény nők találták magukat a vádlottak padján, de az általános felzúdulás kiváló alkalmat adott a személyes leszámolásokra is. Összesen 19 embert ítéltek kötél általi halálra, az első áldozatot, a 60 esztendős Bridget Bishopot 1692. június 10-én akasztották fel. A húszadik áldozat Giles Corey volt, aki a kínvallatásba halt bele: fekvő helyzetben két deszka közé kötözték, a felsőre pedig köveket hordtak. Egy idő után az idős férfi nem bírta tovább, beszakadt a mellkasa.

Az őrületnek végül a közigazgatást újjászervező kormányzó vetett véget 1693 elején. Feloszlatta a különleges bíróságot, áprilisban pedig mindenkit szabadon bocsátottak, aki túlélte a börtönt és a vallatásokat.

A stressznek köszönhető?

Máig nem egyértelmű, mi állhatott a gyerekek rohamainak hátterében, illetve mire fel volt ez a váratlanul erős és agresszív reakció a társadalom részéről. Mary Beth Norton, a Cornell Egyetem professzora úgy véli, az események nagyban magyarázhatók az indiánokkal való konfliktus miatti stresszel. Az akkoriban elszigetelten, zord körülmények között élő telepesek több háborút is vívtak a wabanaki indiánok ellen, mindannyiszor megsemmisítő vereséget szenvedtek.

A salemi üldözésekben pedig a vádlók többnyire azok közül kerültek ki, akiknek a családtagjai a háborúban estek el. A puritán telepeseknek, akik Isten kiválasztottainak hitték magukat, a boszorkányság magyarázatot adott az őket ért háborús veszteségekre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.