Tudomány

Régen minden jobb volt: 69 gyereket szült egy nő

szultán (Array)
szultán (Array)

Az orosz asszony mindig ikreknek adott életet, ezért "csupán" 27-szer volt terhes. Egy másik nő viszont 38 alkalommal...

Egy férfi számára nem túl nagy szó rekordokat döntögetni gyermeknemzés terén, csupán libidóján és partnerei számán múlik. Ha pedig vallása és vagyona is megengedi, még titkot sem kell belőle csinálnia. Mint Muláj Iszmáil marokkói szultán, aki a korabeli hírek szerint uralkodása több évtizede alatt 1171 gyermeket nemzett négy feleségének és 500 ágyasának.

A Guinness-rekordok könyvében 888 gyermekkel, a történelem legnagyobb igazolt utódszámával szerepel. A Bécsi Egyetem kutatói pedig bebizonyították, hogy fizikailag az 1171 gyermek is lehetséges

Évente csaknem két baba

Nők esetében a rekord nyilván nem lehet még három számjegyű sem, persze ebben az esetben a két nem “teljesítményét” nem is lehet összehasonlítani. A rekordtartók eredményét sem támasztja alá tudományos kutatás, csupán a hagyomány, amiről a Múlt-kor.hu emlékezett meg.

A források szerint a történelem során a legtöbb gyermeket egy XVIII. századi orosz paraszt, Fjodor Vasziljev első felesége szülte. Az asszony 27 terhességből összesen 69 babának adott életet: 1725 és 1765 között tizenhatszor szült kettes, hétszer hármas, négyszer pedig négyes ikreket. Ráadásul abban az időben nagyon szokatlan módon csupán két gyerek halt meg csecsemő korában.

Vasziljev másodszor is megnősült, az új frigyből két hármas és hat kettes iker született, a földműves így 75 éves korára 87 poronttyal büszkélkedhetett. A történetet némileg hitelteleníti, hogy ebben az időben, ráadásul Vasziljevéktől nem is oly messze egy másik asszonynak állítólag 57 gyermeke volt, kettes ikreknél pedig ő sem adta alább…

Élete több mint felében terhes volt

A szakértők szerint képtelenség Wimpfen város jegyzőjének 1498-as feljegyzése, miszerint egy bizonyos Barbara Stratzmann 38 fiút és 15 lányt szült. Összesen 18 alkalommal esett teherbe, 18 gyermek mellett pedig ötször kettes, négyszer hármas, egyszer-egyszer pedig hatos és hetes ikreknek is életet adott. Igaz, 19-en eleve halva születtek, szakértők szerint kizárt, hogy a kor orvosi színvonala mellett az asszony ennyi ikerszülést túlélhetett.

Picit más, de talán “megterhelőbb” rekordot tart Elizabeth Greenhill, akinek 39 gyermekéből mindössze ketten ikrek, magyarul az asszony 38 alkalommal volt terhes. A XVIII. és XIX. század fordulóján összesen hét fiúnak és 32 lánynak adott életet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik