Tudomány

Kína fogja megmenteni a világot

Amerikának fel kell kötnie a gatyáját, Kína lesz a globális felmelegedés elleni küzdelem élharcosa.

Már tíz éven belül látványos eredményeket érhet el Kína az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében, ami az egész bolygó szempontjából nagyon fontos eredmény lenne – írja a BBC a London School of Economics jelentésére hivatkozva. Kína óriási lendülettel vágott bele a megújuló energiaforrások kiaknázásába, lecserélve pl. a szennyező szénerőműveit.

Kína ugyanis elképesztően sebezhetővé vált az éghajlatváltozás miatt: a nagyvárosai szmogban fuldokolnak (abba belegondolni is rossz, hány tüdőbeteg lehet) és a természeti katasztrófák, áradások, földcsuszamlások, viharok is érzékenyen érintik a sűrűn lakott területeket.

 Csá, szén!

Az elemzés szerint az idei párizsi klímakonferencia is sokkal eredményesebb lehet, ha a világ vezetői felfogják azokat a változásokat, amik Kínában zajlanak. Gazdaságilag is jövedelmező lehet az átállás, a kínai projektek élénkítik majd a tiszta és megújuló termékek és szolgáltatások piacát. Hszi Csinping elnök ráadásul szeretne tető alá hozni egy külön megállapodást az Egyesült Államokkal, hogy 2030-ig meghatározott mértékben csökkentsék a kibocsátásukat.

Az elemzők szerint a vállalások azért is jók, mert a kínai vezetésre jellemző, hogy “alulígér és túlteljesít”. Globálisan ez azért lehet jó hír, mert Kína a világ egyik legnagyobb széndioxid-kibocsátója, ezért a bolygó átlaghőmérséklete is kevésbé drasztikusan emelkedne, ha hirtelen vissza tudnák fogni a pöfékelést. Ha ez az emelkedést 2 Celsius-fokon belül maradna, akkor kevésbé lennének durvák a Földet érő hatások. A kínai kibocsátás csúcsát amúgy 2025-re várják, addigre 12,5-14 milliárd tonnánál fognak tartani.

Persze még ez is kevés lenne, ha a többi nagy kibocsátó nem fogja vissza magát, többek között az Egyesült Államok. A szénipar mindenesetre lassú haldoklásba kezdett, egyre több ország áll át a gázra és az egyre olcsóbb megújulókra. A befektetők követik a trendeket, nemrég a norvég nyugdíjalap jelentette be, hogy 7,6 milliárd dollárnyi befektetést von ki a széniparban működő cégekből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik