Tudomány
Husz jános (Array)

Huszita zászlót tűztek ki Prágában

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2015. 06. 05. 21:36

Husz János halálának 600. évfordulójára került két, huszita kelyhes zászló a prágai Hradzsin harmadik várudvarának balkonjára.

“Kilencven év után lobog újra huszita kelyhes zászló a prágai várban” – mondta Milos Zeman cseh államfő újságíróknak. Emlékeztetett: 90 éve hasonló gesztust tett Tomás Garrique Masaryk, Csehszlovákia első köztársasági elnöke is. Masaryk 1925-ben egy vörös kehellyel díszített fekete zászlót vonatott fel a cseh királyok ősi székhelye felett annak jeléül, hogy Husz János máglyahalálának napját állami ünneppé nyilvánította a korabeli parlament.

Ez diplomáciai konfliktushoz vezetett a Vatikánnal, a pápai legátus elhagyta Prágát, a viszonyt csak több év elteltével sikerült rendezni. A most felvont két huszita zászló vörös, a közepükön aranyszínű kehely látható. Az ünnepségen nem jelent meg Dominik Duka prágai érsek, a cseh katolikus egyházat csak Frantisek Radkovsky plzeni püspök képviselte.

Husz János a XIV. és XV. század fordulóján a prágai Bethlen-kápolna prédikátoraként erélyesen ostorozta az egyház korruptságát és romlottságát, amiért összeütközésbe került az egyházi vezetéssel. “Tegyük fel a kérdést, hogy János mester bírálata az egyház harácsoló jellegére, nem érvényes-e bizonyos értelemben még ma is” – mondta a cseh államfő. Zeman éles kritikusa az egyházaknak, főleg az egyházak kárpótlásának, s arra szeretné rávenni az egyházakat, hogy az így kapott pénzt és vagyont jótékonysági célokra fordítsák.

A Husz tanaiból kinőtt huszitizmus, a huszita egyház máig a csehek nemzeti egyházának számít. A reformer papot 1409-ben kiközösítették az egyházból. Ennek ellenére Luxemburgi Zsigmond magyar király és német-római császár menlevéllel meghívta a konstanzi zsinatra, hogy elsimítsa az egyház és Husz közti ellentéteket. Miután továbbra is kitartott eszméi mellett, a zsinat bizottsága halálra ítélte, majd 1415. július 6-án Konstanzban eretnekként máglyán megégették.

A Vatikán Husszal kapcsolatos álláspontja csak 1999-ben változott meg, amikor II. János Pál pápa kijelentette, hogy sajnálja Husz kegyetlen halálát, és az egyház reformerének ismerte el.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.