Tudomány

Koponya nélkül temetik el a barguzini Petőfit

Morvai Ferenc (Array)
Morvai Ferenc (Array)

A Petőfinek tulajdonított emberi maradványok nagy részétől július közepén vesznek búcsút a Fiumei úti sírkertben – írja a Bors.

25 éven át egy orosz táskában Morvai Ferencnél voltak a csontok, kivéve a koponyát és apróbb csontdarabokat, amelyek Kiszely István antropológusnál maradtak. Miután hazacsempészték a maradványokat Szibériából, így osztották el biztonsági okok miatt.

A csontok közül így csak a koponya és a Kiszelynek átadott apróbb csontok hiányoznak, mivel senki nem tudja, hová rejtette el ezeket a 2012-ben elhunyt antropológus.

A Morvainál tárolt maradványból adtak mintát a kínai DNS-azonosításhoz is. A minták aztán három különböző üvegbe kerültek, majd egyenként egy leplombált zacskóba. 20 éven át letétben lesznek az ország különböző pontjain, hogy bármikor ellenőrizhető legyen, hogy valóban Petőfi Sándort temették el – mondta Morvai Ferenc a Borsnak.

A Petőfi-bizottság vezetője úgy véli, minden törvényes feltétel teljesült ahhoz, hogy július 17-én a Fiumei úti sírkertben eltemessék a maradványokat. 11 órától a Papp László Sportarénában zenés programokkal megemlékezés lesz. 17 órától kezdődik a kegyelet lerovása egy szál virággal. A szarkofágot a temetésre szállítják oda.

Morvai azt állította, tárgyalásokat folytat Steven Spielberg világhírű filmrendezővel egy dokumentumfilmről, ami az ő életéről és a Petőfi-kutatásról szólna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik