Tudomány

A kiscicák közelségétől elbutulnak a gyerekek

szomorú cica (Array)
szomorú cica (Array)

Egy friss tanulmány azt tanácsolja a szülőknek, inkább ne tartsanak macskát gyermekeik közelében.

Ha lehet, ne tartsanak macskát, mert az állatok közelsége negatív hatással lehet a gyermekek iskolai előmenetelére – tanácsolja kisgyermekes családoknak a University of Iowa és a Florida International University közös kutatásán alapuló tanulmány. A kutatók szerint a problémát nem maguk a cicák okozzák, hanem egy parazita, amelyik állat ürülékéből kerülhet a gyermekek szervezetébe – írja a Brit Metro.

 Toxoplasma gondii (kép: Wikipédia)

A toxoplazmózis nevű betegséget okozó Toxoplasma gondii nevű endoparazita az egész világon elterjedt. Bár a betegségen nagyjából minden harmadik ember átesik, a legtöbbször anélkül, hogy észrevenné, az újabb kutatások egyre nyugtalanítóbb eredményekkel zárulnak. A macskaürülékből az ember szervezetébe kerülő parazitafertőzést összefüggésbe hozták már depresszió és skizofrénia kialakulásával, most pedig azt derítették ki, hogy az iskolai teljesítmény, különösen az olvasási képesség, és a memória romlását okozza.

A két amerikai egyetem kutatói, összesen 1755 fő, 12 és 16 év közötti gyereket vizsgáltak meg, és azt az eredményt kapták, hogy a Toxoplasma gondii jelenléte a szervezetben, szorosan összefügg az olvasási nehézségekkel, illetve a verbális memória romlásával. Korábbi egereken, és patkányokon végzett kísérletekből már kiderül, hogy a parazita személyiségváltozásokat vált ki a rágcsálókból, akik a fertőzés miatt merészebbé válnak, és elkezdenek úgy viselkedni, hogy minél könnyebben egy macska áldozatává váljanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik