Tudomány

Négy évszázados átok sújtja India egyik leggazdagabb uralkodócsaládját

elátkozott maharadzsák (Array)
elátkozott maharadzsák (Array)

A Wadiyar-dinasztia uralkodóinak az 1600-as évek eleje óta nem született gyerekük. Egy megszállt hercegség uralkodónője átkozta el őket.

Az elmúlt négyszáz évben a Wadiyar-dinasztia tagjai, a dél-indiai Karnataka-tartomány egyik régvolt királyságának, Mysore-nak uralkodói hiába próbáltak megszabadulni egy szörnyű átoktól. „A Wadiyarok legyenek gyermektelenek a világ végezetéig” – kívánta a legenda szerint Alamelamma, Sri Rangaraya király felesége, miután 1612-ben Mysore maharadzsája elfoglalta a birodalmukat, Srirangapatnát. Miután férjét elfogták, Alamelamma a koronaékszerekkel együtt elmenekült a palotából, amikor pedig végül mégis a nyomára bukkantak, inkább megölte magát, mint hogy fogságba ejtsék az ellenséges katonák. De mielőtt véget vetett volna az életének, még elátkozta a királyi családot.

„A valóság néha furcsább, mint a mese” – írta a Daily Mail online kiadása, és valóban, nagyon úgy néz ki, hogy az átok megfogant: a Wadiyar-család uralkodóinak az elmúlt négyszáz évben egyetlen gyerekük sem született. Kénytelenek voltak a tágabb családból maharadzsát választani, legutóbb éppen május 27-én ültették – jelképesen – trónra a 2013-ban elhunyt Srikantadatta Narasimharaja Wadiyar távoli unokaöccsét, Yaduveer Krishnadatta Chamaraja Wadiyart.

 

A szerencsés ifjú hatalmas gazdagságot örökölt. Annak ellenére, hogy a családot 1947-ben, India függetlenségének kikiáltása után megfosztották a hatalmától, Mysore-t pedig a közel ötszáz hasonló hercegséggel együtt beolvasztották a szövetségi államba, még ma is közel 12,6 milliárd dolláros vagyonuk van és számos palota, valamint értékes műtárgyak felett is ők rendelkezhetnek.

Az ifjú trónörökös fényűző koronázási ceremóniáját Mysory egyik legszebb helyén, az Amba Vilas palotában tartották, az összegyűlt vendégek védikus énekeket kántáltak és önfeledten éltették a királyi családot. Az eseményen számos helyi celebritás és befolyásos politikus is ott volt.

A Quartz azt írta, hogy a család az elmúlt évszázadokban mindent elkövetett annak érdekében, hogy lerázza magáról Alamelamma átkát. Nem sokkal azután, hogy megtudták, hogy öngyilkos lett, szobrot emeltek neki a palota udvarán, és még ma is rendszeresen imádkoznak hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik