Tudomány

Okosfarmert fejleszt a Google és a Levi’s

okosfarmer (Array)
okosfarmer (Array)

A keresőcég és a farmergyártó komoly fantáziát lát az interaktív ruhák piacában.

A Quartz pénteki riportja szerint interaktív ruhák kifejlesztésével kísérletezik a Google és a Levi’s. A keresővállalat a kaliforniai Mountain Viewban, az I/O fejlesztői konferencián mutatta be Project Jacquard nevű kísérleti projektjét: szakembereik japán textilgyártókkal közösen olyan fonalat fejlesztettek ki, amely rendkívül jó elektromos vezetőképességgel rendelkezik.

A különleges fonalat gyakorlatilag bármilyen anyagba beleszőhetik; felhasználásával igazi „interaktív ruhák” készíthetők. A Google egy élő demonstráció keretében be is mutatta, milyen lehetőségek rejlenek a technológiában: hogyan lehet a különleges fonalból hímzett minták megérintésével, végigsimításával bekapcsolni egy energiatakarékos izzót vagy választani az okostelefonunkon tárolt számok közül. A fejlesztők hangsúlyozták, hogy ez csupán ízelítő volt, hiszen az okostextilexnek számtalan más felhasználási lehetősége is lehet. „Igazi science fiction” – lelkesedett a Quartznak adott interjújában Paul Dillinger, a Levi’s fejlesztésekért felelős alelnöke.

 

A kutatók évtizedek óta kísérleteznek vezetőképes szövetekkel, de most, hogy a Google és a Levi’s is beszállt a fejlesztésekbe, könnyen elképzelhető, hogy rövid időn belül a kereskedelmi forgalomban is megjelenhetnek az érintésérzékeny okosruhák.A cégek sajnos egyelőre nem közölték, hogy milyen ruhadarabok kifejlesztésén dolgoznak, és mikor kerülhetnek a boltok polcaira első közös termékeik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik