Tudomány

Alvás közben sikerült gyengíteni a rasszista előítéleteket

alvas(210x140).jpg (Array)
alvas(210x140).jpg (Array)

Egy amerikai kutatócsoport a délutáni alvás közben tudta mérsékelni a nemi és a faji előítéleteket.

Az amerikai Illinois államban lévő evanstoni Északnyugati Egyetem szakértői a tudatalatti rasszista és szexista előítéletek erejét csökkentették azzal, hogy manipulálták az agy alvás közbeni tanulási folyamatát.

Etikai kérdéseket is felvetnek

A kutatás eredményeit a Science című tudományos lapban mutatták be. A negyven résztvevővel zajlott teszt hatása legalább egy hétig tartott a szakértők szerint, akik úgy vélik, eredményeik nagy eséllyel felhasználhatók más helyzetekben is, de etikai kérdéseket is felvetnek – írja a BBC online hírportálja.

A szexuális és faji előítéletek meglehetősen általánosak, de gyakran akaratlanok – mondják a kutatók, akik olyan tanulmányokból is idéznek, melyek szerint az emberek számítógépes játékokban gyakrabban lőnek fekete bőrű ellenfélre, mint fehérekre, illetve munkaerő-felvételnél a nőkkel szemben azonos képességek esetén előnyben részesítik a férfiakat.

Egy híres átnevelési kísérlet

A vizsgálat elején nyilvánosan is elérhető tesztekkel mérték a résztvevők előítéleteinek mértékét. Ezután “előítélet-ellenes tréninget” tartottak: arcokat társítottak a széles körben ismert sztereotípiákkal ellentétes szavakhoz. Így női archoz olyan szavakat kötöttek, mint például a “matematika”, fekete bőrű arcokhoz pozitív kifejezéseket, például a “napfényt”. A tréning során jellegzetes hangjeleket játszottak le, melyeket aztán halkan megismételtek egy kilencven perces délutáni alvás során.

Sebezhető állapotban

A teszteket megismételve megállapították, hogy csökkent az előítéletek nagysága és az “alvástréning” hatása legalább egy hétig tartott.

“Nem vizsgáltuk a résztvevők más emberekkel való interakcióit, sem a másokról hozott döntéseit. Ilyen jellegű kutatásra még szükség van a módszer hatásának ismeretéhez” – fejtette ki Ken Paller, az egyetem kognitív idegtudományi programjának igazgatója. Véleménye szerint a technika bevethető lehet szenvedélybetegségek vagy egészségtelen táplálkozás ellen is.

Gordon Feld és Jan Born, a Tübingeni Egyetem kutatói szerint “ez az első tanulmány, amely azt demonstrálja, hogy a módszer hatásos lehet mélyen a memóriában gyökerező, régóta tartó, erős beidegződésű viselkedésreakciók esetében is”. Ugyanakkor figyelmeztetnek arra is, hogy az alvás olyan sebezhető állapot, amelyben az emberek nem “akaratlagosan tudattalanok”, a kutatást tehát etikai szempontból is meg kell vizsgálni.

Paller szerint a vizsgálat hasonlóságokat mutat a szubliminális, vagyis tudatosság küszöbe alatt észlelt reklámüzenetekkel, melyekkel kapcsolatban jelentős etikai viták merültek fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik