Tudomány

8 dolog, amit a Google most jelentett be és megváltoztatja majd az életünket

google(960x640).jpg (Array)
google(960x640).jpg (Array)

A Google a fejlesztői koncerencáján bejelentett egy rakás érdekes dolgot, amik mindenképp meg fogják változtatni az életünket. Mutatjuk a legfontosabbakat.

Mindenhol Google

Talán a legnagyobb újítás, ha azt nézzük, hogyan használjuk majd a jövőben a telefonunkat. A Now on tap meglepő módon nem azt mutatja meg, mit csapolnak éppen. A Google Now nevű szolgáltatását építi bele az összes androidos appba. Ha nyomvatartjuk a Home-gombot, a Google Now beolvassa, amit a képernyőn az appon belül látunk. Aztán ezekhez kontextus-kártyákat dob fel. Ha egy beszélgetésben Bruce Willisről van szó, a Google Now fel fogja dobni a neves színművész IMDB-oldalát.

Android M

A Google többnyire az I/O konferenciákon mutatja be az Android következő verzióját. És többnyire még név nélkül, kiforratlan állapotban. Tavaly itt láthattuk először az Android Lollipopot, vagyis akkor még Android L-t. Most az Android M-et mutatták be. Nagy vizuális újítás nem lesz. Hosszabb üzemidőt, biztonságosabb, stabilabb rendszert ígérnek. A Google végignézte, miket pakolnak bele a telefongyártók az Androidba, és átgondolta, hogy ezekből mennyit emeljen bele a gyári rendszerbe. Ez azért fontos, mert előbb, vagy utóbb úgyis mindenki ezt a rendszert fogja majd használni.

Mindenhol Chrome

Az Androidon belül volt még egy hatalmas újítás. A Chrome custom tabs nevű opciójával az Android böngészője gyakolatilag az összes androidos appba beépül. Ezentúl, ha rányomunk egy linkre valamelyik alkalmazásban, nem ugrunk át a böngészőre, hanem az appon belül nyílik meg egy külön ablak.

Google pay

Eddig is létezett, csak Google Walletnek hívták. A Google újragondolta a fizetési szolgáltatását és megpróbál az Apple után rohanni. Kicsit későn, mert az Apple mostanra az egész okosfizetéses piacot letarolta. Nálunk ennek még nem nagyon van nyoma, de a PayPass-kártyák elterjedését látva nem nehéz elképzelni, mennyire lesz népszerű a mobilos-érintős fizetés.

Google fotók

Alig várom, hogy ez az alkalmazás végre elérhető legyen. A Google fogott egy létező problémát, és úgy tűnik, ,működő megoldást talált ki rá. A Google+ eddigi kényelmetlen fotótára helyett új alkalmazást készítettek, ami elvileg képes az összes fotónk rendezésére. Korlátlanul tölthetünk majd fel fényképeket és videókat, amiket a Google rendszerez nekünk. Sőt, kapásból szerkeszthetjük is őket.

Inbox

A cég tavaly próbálta meg sokadszorra újra feltalálni az emailezést. Ezt már egyszer megpróbálták a Google Wave-vel, aminek lett egy elég szűk, de annál lelkesebb rajongótábora. Na, a szolgáltatást be is zárták egy éven belül. Egyébként pont itt, az I/O-n mutatták azt is be. Ezután jött az Inbox, ami egy kicsit kellemesebb, de nem annyira meggyőző megoldás a Gmail újraszervezésére. A lényeg az, hogy az Inbox eddig meghívásos volt, mostantól viszont bárki használhatja.

Kartonpapír virtuális valóság

A Google kartonpapírból épített virtuális valósága eddig is az egyik legjobb ötlet volt a cégtől. Gyakorlatilag ugyanazt tudja, mint a legmenőbb VR-szemüvegek, de nem kell hozzá más, mint egy kinyomtatott kartonszemüveg és egy mobil. Akár egy Iphone. Még össze is raktak hozzá egy kamerát 30 GoProból. 

Ballon projekt

Egyike a Google teljese őrült, de annál jobb ötleteinek. A Project ‘loon lényege, hogy hatalmas légballonokkal fedik le az égboltot, ahonnan internetet szórnak. Most az derült ki, hogy a ballon projekt nem sci-fi, Új-Zélandon hamarosan élőben is bevethetik. Ez pedig azért fontos, mert megoldást jelenthet arra, honnan is kapjuk a jövőben az internetünket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik