Tudomány

Itt egy átlagos matekpélda, amit nyolc éves vietnami diákoknak szoktak feladni

vietnami-matekpelda(960x640).jpg (Array)
vietnami-matekpelda(960x640).jpg (Array)

A feladatnak 136 helyes megoldása van. Ön megtalálja az egyiket?

Az ázsiai iskolákban nem viccelnek a matekkal. Jó példa volt erre az a 14-15 éves, szingapúri diákoknak szóló logikai feladvány, amin néhány hete az egész világ törte a fejét, miután elterjedt az interneten. Most itt a párja, amit nyolc éves, vagyis nagyjából harmadik osztályos vietnámi diákoknak szoktak feladni. Bár ennek a megoldásához is kell némi logika, ez egy szimpla egyenlet: 

A feladat, hogy a rubrikakígyó üres négyzeteibe írjuk be úgy a számokat egytől kilencig, hogy igaz legyen az egyenlet állítása, vagyis a műveletek végeredménye 66 legyen. A kilenc számjegyet egyébként 362880 féle sorrendben lehet a négyzetekbe írni, ezek közül 136 helyes megoldás. Önök vajon mennyit találnak meg közülük?

Segítségképpen annyit elárulunk, hogy a kacskaringós forma valójában nem cukiság, hanem vegytiszta szívatás: nehezíti a feladat átláthatóságát, ezért jobb az egyenletet kiegyenesíteni. Második lépésként tovább könnyíthetik a dolgukat, ha berajzolnak néhány zárójelet. De innentől tényleg önöké a terep, kommentben várjuk a megoldásokat!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik