Tudomány

“Üsd le a fekete kutyát!”

Miután "egy négernek sikerült elnyernie a világbajnokságot", a bokszrajongó Amerikát egy cél hajtotta: "a fehér faj reputációjának visszaállítása". Mindez Magyarországon is hír volt 1915-ben.

Az ökölvívást az egyik legősibb sportágként tartjuk számon, a görögök a Krisztus előtti X. században már versenyszerűen művelték, 688-tól hivatalos versenyszám volt. Az ókori sportkultúrának aztán a középkor vetett véget a lovagi fegyveres harc eszményképét állítva a középpontba, és a sportág újbóli felvirágzására egészen a XVIII. századig várni kellett.

“Fajok harca” a szorítóban

Az első nemzetközi bokszmérkőzést 1725-ben rendezték Londonban, 1867-ben pedig kiadták a – lényegében a mai szabályok alapjait adó – első szabálykönyvet. Az amerikai Jack Johnson volt az első fekete bőrű nehézsúlyú világbajnok 1908 és 1915 között. A ghánai származású férfi szülei rabszolgák voltak, így nem csoda, hogy a „fehér amerikaiak” nem fogadták kitörő örömmel 1908-as győzelmét.

Annyira nem, hogy “trónfosztásáról” még a magyar Pesti Hírlap is beszámolt 1915. áprilisában. A korszellemet idézi, hogy a cikk nem is annyira a sportsikert, hanem a faji kérdést domborítja ki a fehér kihívó, Cowby J. Willard győzelme kapcsán – derül ki a Politikatörténeti Intézet korabeli sajtóhíreket feldolgozó weboldaláról.

A fehér faj hegemóniája

“Johnson az első kilenc menetben fölényben volt, de ekkor Willard vette át a támadó szerepét, amit a közönség óriási ovációval fogadott. A tömeg magából kikelve ordította: »Üsd le a fekete kutyát!«. Ez azonban nem volt könnyű feladat s Willardnak csak a 26. menetben sikerült egy hirtelen ütéssel leütni (knock out) a néger exvilágbajnokot. Az extázisban lévő közönség vállain hordozta körül Willardot, aki a hegemóniát a fehér fajnak visszaszerezte” – idézi az elsővh.hu.

Háttérként a magyar olvasók is értesülhettek róla, hogy 1908-ban “az a tény, hogy egy négernek sikerült elnyerni a világbajnokságot, Amerikában nagy izgalmat szült és mindent elkövettek, hogy Johnsonnak méltó partnert állítsanak”. Miután pedig a “fiatal, ruganyos” sportoló 1910-ben 18 ezer néző előtt könnyedén elbánt a kihívó, idősebb Jeffries-zel, Amerikában “az egész bokszoló fiatalság előtt egy cél lebegett, a fehér faj reputációjának visszaállítása”. A könnyű győzelemhez azért tegyük hozzá, Johnson a 15. menetben ütötte ki ellenfelét…

Ezután a “néger bajnok” sokáig kitért a kihívók elől, végül állítólag csak azért lépett szorítóba az addig ismeretlen Willard ellen, mert elfogyott a pénze. Ez a meccs azonban “véget vetett Johnson világhírének”.

A  kisember háborúja

A Politikatörténeti Intézet weboldalt indított elsővh.hu címen, ahol történészek magyarázatával dolgozzák fel az I. világháború frontjainak és hátországnak eseményeit, mindennapjait korabeli sajtóhírek alapján. A Hír24-en is sorozatot kezdtünk a témáról Takács Róbert történész segítségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik