Tudomány

Csodát tett egy sebesült madárral a kaposvári mérnök

dolmanyos-varju(210x140).jpg (Array)
dolmanyos-varju(210x140).jpg (Array)

"Eleinte természetesen a madár idegenkedett a műlábtól, nem használta, de aztán egyre inkább elfogadta."

Háromdimenziós nyomtatással készített különleges lábprotézist egy sérült, lábát veszített varjú számára egy kaposvári származású mérnök – írja a sonline.hu. A madarat légpuskával lőtték meg, a lövedék átment a szárnyán és a lábán, és bár a Hortobágyi Madárkórházban megműtötték, a lába elhalt és amputálni kellett. Életben maradásához művégtagra volt szüksége, ugyanis ha csak az egyik lábát használja, a túlterhelés miatt az is tönkremegy, és az állat elpusztul.

“A feleségem olvasta a Facebookon a történetet, s miután egy 3D-s pályázathoz amúgy is ötletet kerestem, elhatároztam, megpróbálok egy protézist gyártani neki” – mondta a lapnak Horváth Kornél, aki eredendően könnyűipari mérnökként végzett, ám olyan cégnél dolgozik jelenleg, mely napi szinten él a 3D-s nyomtatás lehetőségével. Felvette a kapcsolatot a madárkórházzal, ahonnét segítségképpen küldtek egy elhalt varjúlábat mintának.

A Borgia névre keresztelt vetési varjúnak nagy szüksége volt a protézisra, ugyanis gondozói csak egy mankószerű művégtagot tudtak eszkábálni számára, s ezt leukoplasztal rögzítették a kivattázott csonkhoz, ezt azonban a madár nem használta.

Horváth Kornélnak a tervezéshez bele kellett merülnie a madár anatómiájába, de sikerült tökéletesen élethű és életképes varjúlábat készítenie. “Eleinte természetesen a madár idegenkedett a műlábtól, nem használta, de aztán egyre inkább elfogadta” – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik