Tudomány

Kutyákkal őrizte Horthyt a Gestapo

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2015. 05. 21. 16:00

Magyarország "zsidóbérenc, hazaáruló" volt kormányzóját lemondása után szögesdrót mögött, egy SS-század felügyelete alatt tartották fogva.

„Elhatároztam, hogy a magyar nemzet becsületét megőrzöm a volt szövetségessel szemben is, midőn az a kilátásba helyezett megfelelő katonai segítség helyett a magyar nemzetet legnagyobb kincsétől, szabadságától, függetlenségétől akarja végleg megfosztani. Ezért közöltem a Német Birodalom itteni képviselőjével, hogy eddigi ellenfeleinkkel előzetes fegyverszünetet kötünk, s velük szemben minden ellenségeskedést beszüntetek” – hangzott a rádióban Horthy Miklós kiáltványa 1944. október 15-én.

Az eseményeket azonban ekkor már nem a kormányzó, hanem a Gestapo irányította. A németek aznap délelőtt elrabolták ifjabb Horthy Miklóst, hogy egyetlen életben maradt fiával zsarolják a magyar államfőt. A felhívást 13 óra után többször is beolvasták a rádióban, de a rosszul tervezett és véghez vitt kiugrási kísérlet gyakorlatilag már 14 órára elbukott. A németek és a nyilasok átvették a hatalmat, Horthy Miklós pedig – fia életéért cserébe – október 16-án elismerte Szálasi Ferenc kormányát.

Ezek a mondatok vetettek volna véget a háborús szenvedéseknek:

Német fogságban

Ezután lemondott, és miközben a németországi Hirschbergbe internálták, Magyarországon ilyen plakátok lepték el az utcákat: „Horthy Miklós, Magyarország zsidóbérenc, hazaáruló volt kormányzója…”

A kormányzót és családját házi őrizetben tartották a Münchentől körülbelül 50 kilométerre, Weilheim közelében fekvő Schloss Hirschbergben. “Ezt álcázás okából most »Waldbichl«-nek nevezték el, és itt egyébként – mint utóbb értesültünk – szabadulása után egy időre Mussolini is elhelyezést talált, de nem úgy, mint mi, hanem valóban, mint vendég. Weilheimba 11 óra táján érkeztünk, és gépkocsin mentünk tovább a szépen fekvő kastélyhoz …” – idézi az Archívnet.hu Horthy visszaemlékezését.

“Őrizetünkre fegyveres SS-századot vezényeltek ki, s ennek őrjáratai szüntelenül ott portyáztak a szögesdrót sövénnyel elzárt kertben. Ezen kívül magában a kastélyban a Gestapo is tartott tizenkét személyből álló őrséget és három rendőrkutyát. Sétáink közben mindig fegyveres őr kisért, még hároméves unokámat is. …”

Amerikai őrizetben

“Kényelem hiánya miatt nem volt panaszunk. A kastély berendezése részben egy müncheni palotából, részben Olaszországból származott. Kezdetben ellátásunk is igen jó volt. December elseje után azonban nem kaptunk már elegendő táplálékot. Ezt a Gestapo főnök egyéni kellemetlenkedésének köszönhettük: előttünk azonban úgy állította be, hogy a diplomata-ellátást ettől a naptól fogva hivatalosan megszüntették. …”

Egészen 1945. január 3-áig teljesen el voltak zárva a külvilág eseményeitől, amikor önként csatlakozott a foglyokhoz Horthy Jenő, a kormányzó öccse, és egy rádiót is becsempészett magával. Végül az amerikai csapatok érkezése előtt az őrök elszivárogtak, Horthy Miklós pedig amerikai őrizet alá került 1945. május 2-án. A nürnbergi perben tanúként tett írásos vallomást, a család 1948 decemberéig Bajorországban élt, majd a portugáliai Estorilban telepedett le.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.