Tudomány

Az egész világon hallható az égből érkező rejtélyes hang

Olyan, mintha egy trombita, egy nyikorgó ajtó és egy légvédelmi sziréna elegye szólna, és senki sem tudja, pontosan mi okozhatja.

Az elmúlt tíz évben egymás után jelentek meg egy furcsa, egyáltalán nem eviláginak tűnő jelenséget bemutató videók a YouTube-on. A világ minden tájáról származó felvételeken egy, látszólag a semmiből érkező rejtélyes hangot lehet hallani – valamint rémült, vagy a meglepetéstől tátott szájjal álló embereket látni, aki megdöbbenve csak annyit tudnak kérdezni: „Mi ez a hang?”

 

A jelenségre egyelőre nincsen pontos magyarázat, így persze ötletekből sincsen hiány, amik a valószínűtől egészen a totális hülyeségekig terjed. Ott vannak azok, akik a közelgő apokalipszis hangjainak tartják, vagy földönkívülieket gondolnak a hangok mögé, esetleg valamilyen titkos kormányzati kísérletet.

 

A tudományos megközelítést valló emberek – mint például a NASA – szerint a legvalószínűbb magyarázat, hogy a bolygó „háttérzörejét” lehet hallani. A tudósok szerint biztosan valamilyen geofizikai ok áll a „hümmögés” mögött, de az, hogy mi, nem tudni. Lehet a tektonikai lemezek mozgása, földrengések hangjai, az atmoszférában szétrobbant meteorok hanghullámai esetleg napkitörések hatása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik