Tudomány

Magyar diák is indult a világ legnagyobb tudományos versenyén

labor (Array)
labor (Array)

Az Intel ISEF-en a legjobb középiskolások indulhatnak el. Idén egy zentai magyar fiatal is ott volt.

Véget ért az Intel ISEF (International Science and Engineering Fair), a világ legnagyobb, középiskolásoknak szóló tudományos tehetségkutató versenye, amelyen évről-évre magyar fiatalok is megmérettetik magukat, az idén Magyarországot Rozsnyik Szabolcs képviselte, közölte az Intel az MTI-vel hétfőn.

A 19 éves diák a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium végzőse, kutatásait a Szegedi Tudományegyetemen végezte. Munkájával vett részt a Magyar Innovációs Szövetség által meghirdetett 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen, ahol kiválasztották, hogy Magyarországot képviselje az idei ISEF-en a „Többfalú szén nanocső kompozitok fotokémiai tulajdonságainak vizsgálata” című munkájával.

Az ISEF idén a pennsylvaniai Pittsburghben május 10. és 15. között zajlott le. A verseny 75 ezer dolláros, mintegy húszmillió forintnak megfelelő fődíját kanadai diák nyerte egy repülőgépekre tervezett légkeverőrendszer kifejlesztésével, amely 190 százalékkal tisztább levegőt juttat a gépek kabinjába úgy, hogy a használatos szűrőrendszereknél 55-ször kevesebb kórokozót enged át.

Egy másik kanadai versenyzőnek az Intel ötvenezer dolláros, vagyis nagyjából 13,5 millió forintnak megfelelő pénzdíját ítélték oda az olcsón, eldobható kivitelben elkészíthető, egyszerűen kezelhető HIV-tesztjéért. A kevesebb mint öt dollárból előállítható, elektromos áramot sem igénylő eszköz egy óra alatt kimutatja a HIV-fertőzést.

Az eseményre évről évre a világ legtehetségesebbjei utaznak ki: idén közel 1700 fiatal szállt versenybe és mérte össze tudását a közel négymillió dolláros, több mint egymilliárd forint összdíjazású megmérettetésen. Az Intel 1997 óta szponzorálja a tudományos versenyt.

Magyarország 1995 óta képviselteti magát az ISEF-en. Az eltelt húsz évben a magyar fiatalok kitűnően szerepeltek: összesen két negyedik helyezést, három harmadik helyet, három második díjat, valamint tizenhárom első díjat, valamint több különdíjat nyertek meg. Csupán két évben tértek haza a magyar diákok díj nélkül. A 2005-ös év különösen sikeres volt: Rátai Dániel, a Leonar3Do fantázianevű 3D-s térbeli rajzolóprogramjával hat kategóriában is elnyerte az első díjat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik