Tudomány

Hawking: a gondolkodó robotok az emberiség végét jelentik

2001 (Array)
2001 (Array)

A brit tudós szerint mindössze száz év múlva már a számítógépek fognak uralni minket, ha nem teszünk ellene még most valamit.

Valóssággá válhat a sci-fik egyik rémálma, és a gépek átvehetik a hatalmat az emberiség felett, miután sikerül megalkotni a mesterséges intelligenciát – figyelmeztetett egy londoni konferencián Stephen Hawking. A világ egyik legnagyobb gondolkodójának tartott elméleti fizikus szerint ez száz éven belül meg fog történni, és akkor „biztosítanunk kell, hogy a számítógépek érdekei egyeznek a mieinkkel” – írta techworld.com.

A Zeitgeist 2015 konferencián elhangzott beszéd nem az első alkalom volt, hogy Hawking a mesterséges intelligencia veszélyére hívta fel a figyelmet. Tavaly decemberben a BBC-nek adott nyilatkozatában kijelentette: a gondolkodó gépek hihetetlenül gyorsan képesek lesznek továbbfejleszteni saját magukat, miközben az embereket a biológiai evolúció sokkal lassabb fejlődésre korlátozza. És az emberiség képtelen lesz a felvenni a versenyt a gépekkel.

Szintén a mesterséges intelligencia veszélyeire hívta fel a  figyelmet a Tesla vezére, Elon Musk is, aki tavaly októberben az emberiségre leselkedő legnagyobb – még az atomfegyvereknél is komolyabb – veszélynek nevezte a gondolkodó gépeket. Musk szerint „nagyon óvatosnak kell lenni a mesterséges intelligenciával” kapcsolatban, amivel „egy démont idézhetünk meg”, amit aztán nem tudunk az irányításunk alatt tartani.

Musk és Hawking idén pedig egy nyílt levélhez adták a nevüket, amiben arra figyelmeztetnek, hogy óvatosan kell nekivágni a mesterséges intelligencia kifejlesztésének. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik