Tudomány
aszteroida (Array)

Ősi aszteroidák hozhatták el a vizet a Földre

Dávid Imre
Dávid Imre

városlakó. 2015. 05. 10. 19:00

Brit csillagászok szerint a galaxis telis-tele lehet a szülőbolygónkhoz hasonlóan „nedves világokkal".

Brit kutatók vizsgálatai alátámasztani látszanak azt az elméletet, amely szerint aszteroidák hozhatták el a vizet a Földre. Egy új, a Royal Astronomical Society folyóiratában megjelent tanulmány szerint mindez arra utal, hogy galaxis-szerte számtalan, a miénkhez hasonlóan élhető bolygó létezhet.

„A legtöbb kutató egyetért abban, hogy a Föld eleinte száraz planéta volt, és a mi kutatásaink is azt támasztják alá, hogy vízben gazdag kisbolygók becsapódásai nyomán jöhettek létre az óceánok” – írta közleményében Roberto Raddi, a Warwicki Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerkesztője.

Raddi és kutatótársai egy kihunyófélben lévő csillag (ún. „fehér törpe”, a szerk.) tanulmányozása közben jutottak a fenti következtetésre. Meglepve tapasztalták, hogy az SDSS J1242+5226 kódjelű fehér törpe atmoszférájában nagy mennyiségű hidrogén és oxigén található. A hidrogén jelenléte ugyan önmagában még nem lenne meglepő – a legtöbb haldokló napban megtalálható ezt a kémiai elem – de az SDSS J1242+5226 azok közé a ritka csillagok közé tartozik, amelynek héja egy ún. „héliumvillanásban” égett el. Márpedig ennek során elvben az összes hidrogén megsemmisül, és csak a hélium marad hátra.

A hidrogén és az oxigén együttes jelenléte azt mutatja, hogy valamikor a múltban egy vizes exo-kisbolygó csapódhatott az égitestbe.„Elemzésünk szerint ez az aszteroida jég vagy fémhidridek formájában nagy mennyiségű vizet tartalmazhatott, és legalább akkora lehetett, mint a naprendszerünkben található legnagyobb kisbolygó, a Ceres” – mondta a Gizmodónak nyilatkozva Boris Gänsicke, a tanulmány egyik társszerzője.

Raddi és társai az elmúlt években több fehér törpét is megvizsgáltak, és számos esetben bizonyítékokat találtak arra, hogy vizes aszteroidák csapódhattak az égitestekbe. Gänsicke hangsúlyozta: mivel nem valószínű, hogy az űrsziklák csak a haldokló napokat vennék célba, elvileg semmi sem akadályozza meg őket abban, hogy a Földhöz hasonlóan a csillaguk lakhatósági zónáiban keringő bolygókat trafálják el. „Minden jel szerint más naprendszerekben is szép számmal lehetnek olyan »vízhordók«, amelyek becsapódásai nyomán óceánok születhettek a Földhöz hasonló bolygókon” – húzta alá a csillagász.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.