Tudomány

Babák életét mentette meg a 3D-nyomtatás

légcsőműtét (Array)
légcsőműtét (Array)

A gyenge légcsővel született kicsik növekedéséhez is alkalmazkodik az egyedi implantátum.

Három kisfiú életét mentették meg az orvosok 3D-nyomtató segítségével – ez volt az első ilyen beavatkozás. A beavatkozás idején 3, 16 és 5 hónapos babák olyan betegségben szenvedtek, amely miatt légcsövük annyira gyenge volt, hogy bármikor összeomolhat, a gyerekek megfulladhatnak. Korábban ilyen esetekben életveszélyes komplikációkkal járó, gégemetszéses beavatkozást kellett alkalmazni, ami egyrészt nagyon hosszú kórházi bentfekvést igényelt, másrészt a túlélés esélye is alacsony volt.

A 3D-nyomtatás megjelenésével azonban lehetővé vált, hogy a kicsiknek személyre szabott, rugalmas implantátumokat készítsenek, ami lehetővé teszi a biztonságos légzést, miközben a légcső meg tud annyira erősödni, hogy a gyerekek teljesen meggyógyuljanak. A legfontosabb dolog, amit át kellett hidalni, hogy a gyerekek fejlődésében kritikus időszakról van szó, amikor gyorsan és sokat nőnek, az eszköz azonban alkalmazkodik ehhez.

Az egyik baba, aki három hónapos korában kapta meg az implantátumot, most három éves és probléma nélkül mehet óvodába. Az orvosok sikeresnek minősítették a beavatkozást, de azt mondták: további próbákra van szükség, mire teljesen bevetté válik a módszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik