Tudomány

Miért kell 3-4 millió embernek meghalnia?

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2015. 04. 28. 16:06

Két és fél millió halott bőven elég volt, miért kell még többnek, akár 3-4 millió embernek elesnie? - kérdi a Népszava vezércikke 1915 áprilisában. Ha tudták volna...

Korábban a témában:

Dalolva mentek katonáink a nagy háborúba, éljenző tömegek búcsúztatták őket, a nemzeti buzdulat mindent felülmúlt. Aztán a fiúk nem jöttek haza, sőt egyre többen és többen mentek. Hírek érkeztek a pokolról, bármit is sulykolt a propaganda. Még egy év sem telt el a vérontásból, elemi erővel tört fel a békevágy.

Alább a Politikatörténeti Intézet korabeli sajtóhíreket feldolgozó weboldala () segítségével mutatjuk be a Népszava 1915. április 13-ai, békét sürgető vezércikkét. Senki nem gondolt ekkor még közel 20 millió halottra, a második világháborúba vezető kapzsi békeszerződésekre. Az emberség szól itt a gyűlölethez. Már maga az is csoda, hogy az írás átmehetett a háborús cenzúrán.

Új nemzeti viselet Európában

“Franciaországban már a 17 éveseket sorozzák, a magyart elviszik 50 felé is. A gyermekkor és az öregkor találkozik így össze a harcmezőkön: három nemzedék harcol maholnap egymás mellett és egymás ellen. Ha így megy tovább, világszerte kiesik egy rend az emberiségből: aggok és gyermekek maradnak csak meg majd a világon.”


Fortepan/Komlós Péter

“A nemzeti színek ma már csak a csatatéren lengenek: Európa nagy államaiban kezd egy fajta nemzeti viselet kialakulni: a fekete gyászruha, a férjüket, gyermeküket elveszített és gyászoló asszonyok nagy fekete fátyola vagy kis gyászkendője” – írja a lap.

“Ez a rettenetes háború – ipar, amely nyomorékokat gyárt, amely gyászos termékeivel elárasztja a londoni, bécsi, berlini, párizsi és budapesti utcát, szörnyű kalapácsütésekkel ébresztgeti az emberekben mindenütt – nemzeti és faji különbség nélkül – ezt a kérdést: Meddig még? Nem volt még elég?”

“Miért e szörnyű vérengzés? Miért kell minden népnek elveszítenie színe-virágát, ifjúságát és férfiait? Nem látják még most sem be azok, akiknek a világ mai rendje és szervezete mellett a döntő szót ki kell mondaniok, hogy a világ valamennyi népében van annyi erő, hogy az élethez való jogát fönntartsa, hogy egyik nép sem elég erős arra, hogy megfojtsa, kiirtsa, élni ne hagyja a többieket? “

Meddig még?

A kisember háborúja

A Politikatörténeti Intézet weboldalt indított elsővh.hu címen, ahol történészek magyarázatával dolgozzák fel az I. világháború frontjainak és hátországnak eseményeit, mindennapjait korabeli sajtóhírek alapján. A Hír24-en is sorozatot kezdtünk a témáról Takács Róbert történész segítségével.

“Mit akarnak még egymástól! A vége mégiscsak az lesz, hogy meg kell férniük egymás mellett, be kell rendezkednie minden népnek, minden államnak, minden országnak arra, hogy más nép, más állam, más ország is van a világon rajta kívül, akit el kell tűrnie és jobb vele együtt dolgozni és együtt versenyezni a munka és művelődés piacán, mint a gyilkolásban és egymás kölcsönös elpusztításában.”

“Miért volna lehetetlenség ezt már ma belátni, amikor a genfi Vöröskereszt-iroda kimutatása szerint még „csak” 2,6 millió halott van és miért lesz lehetséges ezt belátni majd akkor, ha az elesettek száma Európában eléri a 3 vagy 4 milliót? Miért? – kérdezi ma otthon gondolatban, csöndesen száz- és százmillió ember. Meddig még? Nem volt még elég?”

Ma már tudjuk, hogy nem, 1915 áprilisában nem volt még elég: az I. világháború csaknem négy és fél év után, 1918. november 11-én ért véget. A Népszava, mint elrettentő, legrosszabb lehetőséget említi a 3-4 millió áldozatot – a végére a veszteség csaknem 20 millió halott és több mint 21 millió sebesült volt.

A Népszava Meddig még? Nem volt még elég? című cikkét teljes terjedelmében ide kattintva olvashatja a korabeli sajtóhíreket feldolgozó elsővh.hu-n.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Swedish 15-year-old girl Greta Thunberg holds a placard reading "School strike for the climate" during a protest against climate change outside the Swedish parliament on November 30, 2018. - In more than hundred cities across Sweden, environmentalists have organised protests, partly inspired by Greta Thunberg, who strikes every Friday against climate change outside the parliament since several months. UN's annual climate talks which this year will take place in Poland starts on December 2, 2018. (Photo by Hanna FRANZEN / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.