Tudomány

Aranyos zsebcápát fogtak a Mexikói-öbölben

Zsebcápa (zsebcápa, cápa, )
Zsebcápa (zsebcápa, cápa, )

Rendkívül ritka mintegy 13 centis mélytengeri cápát fogtak ki amerikai kutatók.

A fajból ez a második példány, amelyet eddig kifogtak a világ tengereiből, az első zsebcápát 36 éve, 1979-ben találták a Dél-Csendes-óceán keleti medencéjében 330 méter mélyen, Peru partjainak magasságában.

Zsebe van az uszonya mögött

A Mexikói-öbölben talált példányra az amerikai Országos Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) tengerbiológusai bukkantak egy kutatóútjuk során még 2010-ben számos más tengeri lénnyel együtt. A kicsiny cápa tetemét több mint három évig egy óriás mélyhűtőben őrizték, azonosításra várva.

A cápa annyira kicsi, hogy akár egy zsebben is elfér, de nevét a melluszonyai mögötti jellegzetes nyílásról kapta, amelynek rendeltetése egyelőre ismeretlen a szakemberek előtt. Ezek a nyílások nem olyanok, mint a kenguru zsebei, amelyeket kölykök hordozására használ, és vannak fajok ekkora méretű zsebekkel, a zsebcápa esetében azok testének 4 százalékát teszik ki.

Az állat hasán szokatlan mirigyeket is találtak, amelyeket még szinte soha nem láttak cápákon. A szakemberek szerint ezek izzadság vagy feromonok kiválasztását segítik.

Kicsit a bálnára hasonlít

“Az általunk talált zsebcápa csak 13 centi hosszú volt, egy hím példány, amely éppen csak megszületett… A cápán találtunk köldökzsinóri sebhelyet” – magyarázta Mark Grace, a NOAA halászati laboratóriumának szakembere, a Zootaxa nemzetközi rendszertani folyóiratban közzétett tanulmány vezető szerzője. Soha nem láttam még cápán olyan zsebet, amely a melluszonya mögött van – hangoztatta Grace.

“Nagyon aranyos állat. Egy kicsiny bálnára hasonlít” – tette hozzá Michael Doosey, a tanulmány másik szerzője.
A zsebcápa eddigi egyetlen létező példánya egy 43 centiméteres nőstény volt. 1979-es megtalálása óta egy oroszországi múzeumban őrzik.

A kicsiny cápa felfedezése nyomán azon gondolkodtunk, hol lehet az anyja és az apja, és hogyan jutottak a Mexikói-öbölbe, hiszen az egyetlen eddig ismert példányt nagyon távol, Peru partjainál fedezték fel – mondta Grace.
Azonosítása után a ritka cápát New Yorkba és Franciaországba küldték részletesebb vizsgálatokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik