Tudomány

Fejátültetésre készül egy olasz orvos

Már a páciens is megvan hozzá, egy súlyos genetikai betegségben szenvedő orosz fiatalember személyében. Az orvostársadalom szörnyülködik a terven.

Egy 30 éves orosz férfi jelentkezett az első fejátültetésre, amit két-három éven belül végre akar hajtani a témával régóta foglalkozó olasz orvos, Sergio Canavero – tudósít az MTI.

A vitatott munkásságú sebésszel a programozó Valerij Szpirodonov azért vette fel a kapcsolatot, mert ritka genetikai betegségben szenved, állapota napról napra romlik. Teste már teljesen lebénult és elsorvadt. Abban reménykedik, hogy a fejét sikerül átültetni egy egészséges ember testére és összekötni agyvelejét a donor gerincvelőjével. Szerinte a műtét olyan jelentőségű lenne az orvostudomány számára, mint Gagarin első űrrepülése az űrkutatásban.

Canavero elmondta: sok megkeresést kapott, főleg olyanoktól, akik a másik nem testébe szeretnének kerülni. Ugyanakkor úgy látja, hogy az első ilyen jellegű műtéteket izomsorvadásos betegeken kell végrehajtani.

A tervet a legtöbb orvos merő őrültségnek tartja. Az orvost meghívták az idegsebészek nyári nemzetközi konferenciájára, de az azt szervező amerikai akadémia hangsúlyozta: a meghívás nem jelenti az orvos támogatását, csupán megszólalási lehetőséget akarnak biztosítani számára.

Egy amerikai orvos már az 1970-es években kísérletezett majmokon fejátültetéssel, sikertelenül. Canavero szerint ugyanakkor 45 év alatt sokat fejlődött a műtéti technika.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik