Tudomány
nő, első világháború (nő, első világháború)

“Nincs háború meggyalázott nők nélkül”

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2015. 03. 30. 12:00

Komoly vita folyt 1915-ben, hogy a nemi erőszak a háború velejárója, vagy csupán a barbár oroszok sajátja? A propaganda apácák megkínzását is bedobta.

Sokszor elhangzik, hogy a második világháborúban elkövetett gaztettekhez képest az első világégés idején még élt a lovagiasság szelleme. Úgy a legyőzött ellenséges katonákkal, mint a megszállt területek lakosságával szemben. Ezt támasztja alá az anekdota is, miszerint a frontra indulók úgy vélték, a háború olyan, mint egy párbaj, csak sokkal több résztvevővel. Ez a valóságban kizárólag a légi csatákra volt igaz, és ott is csak a háború első egy-két évében.

A kisember háborúja

A Politikatörténeti Intézet weboldalt indított elsővh.hu címen, ahol történészek magyarázatával dolgozzák fel az I. világháború frontjainak és hátországnak eseményeit, mindennapjait korabeli sajtóhírek alapján. A Hír24-en is sorozatot indítottunk a témáról Takács Róbert történész segítségével

Nos, “összességében” a brutalitás 1939-45 közötti szintjét nem érte el, de az I. világháborúban is tobzódott az erőszak. Sőt, a nők tömeges megbecstelenítése a propaganda fegyverévé is vált – derül ki a Politikatörténeti Intézet I. világháborús honlapján megjelent korabeli sajtóhírekből.

A barbár oroszok

A Népszava hasábjain abból keletkezett vita, hogyan kell kezelni a nemi erőszakot: az ellenség – elsősorban a „barbár” oroszok – gaztetteként, vagy általános, a háborúval együtt járó jelenségként? Előbbi álláspontot képviselte egy Galíciából származó hadi jelentés 1915-ből, amely az orosz katonák áldozatairól ír „a tízesztendős kis leányoktól a hatvan éves matrónákig”.

A propaganda ott érződik, amikor a szerző úgy fogalmaz, hogy a „kultúrállamok” katonáival szemben „csak a barbár, sötét, zsarnoki uralom alatt nyögő, mindenfajta szabadság nélkül élő, mindenféle kultúrától messze fekvő Oroszország egyenruhába bújtatott fiai képesek az emberi züllöttségnek erre a legmélyebb fokára süllyedni”.

Válaszul Kunfi Zsigmond – nem vitatva a meggyalázott nők tragédiáját – azt írta, a nemi ösztön ilyenfajta kiélése ugyanis nemzetközi és nemzet feletti. A felelős pedig egyértelműen az erkölcsöket felforgató háború, mert „nincsen háború meggyalázott asszonyok nélkül”. Példaként pedig német katonák francia nők elleni erőszaktevését idézi.

 Fotó: Fortepan

Vadállati németek

A háború folyamán Belgium volt a szemben álló felek számára az az ideológiai terep, ahol ellenfeleiket démonizálták. Mivel Nagy-Britannia a semleges belgák megtámadásával indokolta belépését a háborúba, a harci szellem növelésére a lapok folytonosan szállították a belgiumi „német kegyetlenkedésekről” szóló híreket. Ennek nagy része annak ellenére túlzás volt, hogy a németek tényleg nem viselkedtek gentlemanként.

Megkínzott és keresztre feszített katonákról, levágott mellű apácákról szólt az antant propagandája, aminek lényege, hogy a „pogány” németek nem is az antant, hanem Isten és az európai keresztény civilizáció ellen harcolnak. Pepitában a fent említett magyar tudósítás az oroszok állati kegyetlenségéről…

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

szent-korona(1)(1)(430x286).jpg (szent korona)

Négyezer milliárdot fizetett a Szent Koronáért

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

(L to R) Members of "Generation Basic Income" Daniel Haeni, Pola Rapatt, Marilola Wili and Che Wagner pose with eight million coins of Swiss five-cent in a vault on December 3, 2013 in Basel, inside a bank safe that will both go on sale on a luxury website. The 15 tons coins were dumped by a truck last october in front of the Swiss house of Parliament in a symbolic gesture when the activists submitted over 130,000 signatures to organize a nationwide referendum guaranteeing all Swiss nationals a basic income of CHF 2,500 a month (2,700 USD). AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI (Photo by FABRICE COFFRINI / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.