Tudomány

Fotó készült a különleges állatról

Itt az ili pocoknyúl, akiről eddig nem is hallottunk, most meg már őszintén rajongunk érte.

Újra ili pikát fotóztak! Ez így elsőre biztos furcsán hangzik, de ezúttal nem a jetik, nagylábúak észleléséhez hasonló sci-fi jelenségről van szó, hanem fontos tudományos eredményről.

A pikák avagy pocoknyúlfélék különleges fajtájának (amely az Ili prefektúráról kapta a nevét) néhány példányát először 1983-ban látta egy Li Weidong nevű tudós és természetjáró. A Tien-san hegyei közt pillantotta meg a nyúlszerű miniemlőst, amely abban különbözött a korábban ismert pocoknyulaktól, hogy barna csíkok találhatóak a homlokán és a nyakán.

1990-ben Li újra látott belőlük néhány példányt, majd 2014-ben – húsz önkéntes társaságában – ismét nekiindult, és alaposabb kutatást végzett, valamint fényképeket is készített a kihalás szélén álló faj néhány egyedéről. Bár a fotók tavalyiak, az ili pika iránti érdeklődés (egyeseknél: rajongás) most kezd kialakulni, hiszen már a National Geographic is foglalkozott a témával.

Li Weidong szerint alig 1000 példány létezhet már csak az ili pocoknyulakból; mindannyian a Tien-san sziklái között élnek, 2800 és 4000 méter közötti magasságban, az ott található növényekkel táplálkoznak. Az ili pikák létét nemcsak a globális felmelegedés veszélyezteti: a kis emlősök sajnos a rókák, menyétek és ragadozómadarak természetes táplálékai; ezért sem egyszerű feladat megmenteni a fajt a kihalástól.


A kép forrása: Li Weidong

Ajánlott videó

Olvasói sztorik