Tudomány

Az “évszázad árapálya” jön

Mont-Saint-Michel (Mont-Saint-Michel)
Mont-Saint-Michel (Mont-Saint-Michel)

Szombaton a Mont-Saint-Michel-öbölben várják a látványos természeti jelenséget. Egy vágtató ló sebességével törhet be a négyemeletnyi víz. 

A francia tengerészeti hidrológiai és óceánkutató szolgálat (SHOM) szerint a Mont-Saint-Michel-öböl a második hely a világon a kanadai Fundy-öböl után, ahol az egymást követő apály és dagály szintje között a legnagyobb lehet a különbség. „A szintkülönbség az UNESCO világörökségi színhelyén 14,15 méteres lesz, ami egy négyemeletes ház magasságának felel meg” – mondta a SHOM árapály-szakértője. Nicolas Weber óvatosságra intett, mert a tenger nagyon gyorsan fog emelkedni, a víz “egy vágtató ló sebességével” tör be az öbölbe, gyorsabban halad, mint amilyen gyorsan az ember fut. “Ez veszélyes, nem szabad túl messzire merészkedni”.

“Az évszázad árapálya” valójában körülbelül tizennyolc évente, több tényező: az égitestek egymásra gyakorolt tömegvonzása, a pályák közötti legkisebb távolság tökéletes együtthatásakor következik be. Az apály és a dagály váltakozása a Hold és a Nap vonzásának a tengerek és az óceánok szintjére gyakorolt hatása. Franciaországban az árapály nagyságát jelölő együttható 20-tól 120-ig terjedő skálán mozog.

Március 21-én az árapály együtthatója 119 lesz. 2015-ben több mint 40 napon lesz az árapály együtthatója 100-nál, 20 napon pedig 110-nél magasabb – mondta el a SHOM egy másik szakértője, Nicolas Pouvreau. A 110 fölötti árapály együttható igen ritka, kevesebb, mint 2 százalékos. 2014-ben a legnagyobb együttható 115 volt, ez 13,30 méteres árapálykülönbségnek felel meg a Mont-Saint-Michel-öbölben, azaz 21 centivel  kevesebb a március 21-re előre jelzettnél.

A legutóbbi “évszázad árapálya” 1997. március 10-én volt, a következők pedig 2033. március 3-án és 2051. március 14-én várhatók. A természeti jelenség nemcsak Franciaországban, hanem Nagy-Britanniában, Kanadában és Ausztráliában is megfigyelhető lesz: az Atlanti-óceán partján fekvő kanadai Fundy-öbölben az apály-dagály közötti legnagyobb különbség akár a 16 métert is elérheti.

Fotó: Europress/AFP/Marc Lerouge

Ajánlott videó

Olvasói sztorik