Tudomány

Az emberiség fele ebben a kis körben él

Maps - népesség1 (térkép, népesség, )
Maps - népesség1 (térkép, népesség, )

És kilenc másik térkép, amitől el fogja dobni az agyát. Mert mindenki szereti az érdekes adatokat, de vannak, amiket térképen kell látni ahhoz, hogy igazán hatásosak legyenek.

Az egy dolog, amikor az ember megtudja, hogy Afrika nagyobb, mint az Egyesült Államok, Kína és Európa együtt, vagy azt, hogy az emberiség több mint fele Ázsia délkeleti részén él, de csak akkor érezzük át igazán, mit is jelentenek ezek az adatok, amikor mindezt képen, egészen pontosan térképen látjuk. Mint például azt, hogy a britek milyen sok zseniális zenészt adtak a világnak.  

1. Mindössze ennyi víz van a Földön

A Kék Bolygó. Így szoktuk emlegetni a Földet, a felszínét borító nagy mennyiségű víz miatt, mégis, már szinte közhelyszerűnek számít az a kijelentés, hogy a következő nagy háborúkat a vízért fogják vívni az világ országai. Ugyanis elsőre bármilyen furcsán is hathat, a Földön meglepően kevés víz van, és édesvízből még kevesebb. Hogy ez egyértelműen jól látható legyen, csak annyit kell tenni, hogy egy gömbbe rakjuk a Földön lévő vizet, és mellérakjuk a bolygót, ahogy ezt megtette az amerikai földtani intézet (USGS). A kék gömb a Földön fellelhető összes víz (1386 millió köbkilométer∗).

(∗ A cikk megjelenésekor itt véletlenül 1,386 millió köbméter szerepelt, ami – ahogy több kommentelő is fehívta rá a figyelmet – nem jó adat. A hibáért elnézést kérünk!)

 

2. Az emberiség több mint fele ezen a körön belül él

Azt mindenki tudja, hogy Kínában és Indiában rengetegen élnek, és egész Délkelet-Ázsiáról tudni lehet, hogy nem a világ leggyérebben lakott vidékei közé tartozik. Mégis meglepve nézzük az alábbi térképet, amelyen a fehér kör egy olyan területet jelöl, ahol többen laknak, mint a világ többi részén együttvéve. 2013-as adatok szerint a megjelölt országokban 3,6 milliárdan élnek, ami a Föld teljes lakosságának nagyjából 51,4 százaléka.

 

3. Az egész emberiség elférne Texasban

És, ha már arról van szó, mennyien élnek a Földön, és az a hétmilliárd ember mekkora helyen tudna elférni, íme egy térkép, amin jól látható, milyen kis helyen össze tudnánk tömörülni mindannyian. A népsűrűség magas lenne, de nem élhetetlenül. Hiszen vannak városok, ahol ilyen közel élnek egymáshoz az emberek. New York népsűrűsége (26 720 fő/km²) mellett például az egész emberiség elférne Texas államban (696 241 km²). 

 

 

4. Afrika sokkal nagyobb, mint azt gondolná

Az emberiség bölcsőjében is lenne elég helyünk az élethez, Afrika ugyanis hatalmas. Nem is gondolná, hogy mennyire. Általában az emberek nem tudják, hogy a fekete kontinens valójában milyen nagy, köszönhetően a megszokott világtérképeknek, ami a Mercator-vetület alapján ábrázolja síkban a földgömböt – és amin Afrika akkorának tűnik, mint Grönland. A valóság azonban nem is lehetne ennél távolabb. Az Economist térképén jól be van mutatva, hogy nem csak az Egyesült Államok és Kína, de egész Európa és India is elférne Afrikában.

 

5. Naprendszerünk egy csöppnyi pont a Tejútban. A Tejút pedig egy csöppnyi pont a Világűrben.

Arról már mindenki sok képet láthatott, hogy a Föld és naprendszere milyen kis apró valami hatalmas galaxisunk egyik félreeső szegletében. Az már kevésbé ismert – hiszen alig fél éve tették közzé csillagászok – hogy galaxisunk is csak egy apróságnak számít egy több mint százezer galaxisból álló szuperhalmazban, és annak is a szélén található. És a tudósok még azt sem zárják ki, hogy a több mint 500 millió fényévnyi nagyságú, Laniakea névre keresztelt szuperhalmaz egy még nagyobb rendszer része.

 

6. A britek szinte a világ összes országát megtámadták már 

Ahhoz képes, hogy egy kis szigetről indultak Európa szélén, a briteknek sikerült a világ minden tájára kiterjedő birodalmat kiépíteniük. Ez pedig kéz a kézben járt azzal, hogy a történelem folyamán szinte mindenkivel háborúztak már, és könnyebb megmondani, hogy kikkel nem harcoltak, mint azt, hogy kikkel igen: mindössze 22 olyan ország van a Földön, amelyik nem állt valamikor harcban Nagy-Britanniával – vagy a britek pénzelte fegyveresekkel. A huszadik században beindult Egyesült Államoknak még van mit behoznia. 

 

7. A britek a könnyűzene császárai

A világ legnagyobb örömére a britek a második világháború után már sokkal inkább a zenészeikkel hódítottak, és nem a hadseregükkel. A hatvanmillió lakosával a 22. legnépesebb országnak számító Egyesült Királyság olyan sok tehetséges énekest, zenészt és meghatározó zenekart adott a világnak, hogy van értelme egy olyan térképet csinálni, ami városokra lebontva mutatja, milyen zenészek szülőhelye volt.

 

8. Az országok, ahol nem méterben mérnek

Ma már az egész világon az SI, vagy másnéven metrikus mértékegységrendszer számít a hivatalosan elfogadott rendszernek, mert az a legegyszerűbb és leglogikusabb. Illetve nem teljesen az egész világon. Három ország még mindig ellenáll: Mianmar, Libéria valamint az Egyesült Államok.

 

9. Az Antarktiszon őrült időzónák vannak

A Déli-sarkkörön fekvő földrészen elvileg minden egyes időzónának jelen kéne lenni, hiszen azokat a hosszúsági körök alapján határozzák meg. Az Antartiszon azonban ez ennél sokkal furcsábban néz ki, ahogy azt az alábbi, a Wikipedián lévő térkép jól mutatja. A Déli-pólus közelében lévő területeken az egyezményes koordinált világidőt (UTC) használják az extrém nappalok és éjszakák miatt, vannak területek, ahol egy ember sem él, és nincsen meghatározva időzóna, a kutatóállomásokon pedig az azt üzemelő ország időzónáját használják. Ezért közeli állomásokon teljesen mást mutathatnak az órák.

 

10. A 2. világháború óta eltűnt összes utasszállító

A Bloomberg még tavaly, az MH370-es járat eltűnés után készítette el az alábbi térképét, amin sárga pontok jelzik az 1948 óta nyom nélkül eltűnt utasszállítókat. A térképen 83 gép szerepel, csak olyanok, amik 14-nél több utas szállítására voltak alkalmasok. A 83 eltűnt repülőből csak 3-at találtak meg, hosszú kutatómunka után, vagy a véletlennek köszönhetően. A híres/hírhedt Bermuda-háromszögben és annak közelében hat repülőgépnek veszett mindörökre nyoma.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik