Tudomány

Első állomására érkezett a Földet megkerülő napelemes repülőgép

solar impulse (solar impulse)
solar impulse (solar impulse)

Hónapokig tart majd a svájci pilóták útja, de egyetlen csepp üzemanyagot sem használnak fel.

Rendben megérkezett első állomására, Ománba a Solar Impulse 2 nevű svájci napelemes repülőgép, amely hétfőn reggel indult hónapokig tartó Föld körüli útjára Abu Dzabiból. A gép budapesti idő szerint reggel öt óra után szállt fel és 12 órával később ért földet Maszkatban. Az utat a térségben tomboló porvihar nehezítette, a levegőben szálló, a napsugarakat megszűrő porszemcsék csökkentették a napelemek kapacitását.

 Europress

A gép együléses, de ketten vezetik felváltva, naponta váltják egymást. A két svájci pilóta, a 62 éves André Borschberg és az 57 éves Bertrand Piccard be akarja bizonyítani, hogy lehetséges körbekerülni a Földet egy csepp hagyományos üzemanyag nélkül. Kedden az Arab-tenger felett átrepülve az indiai Ahmadabádba mennek tovább. Azt tervezik, hogy 35 ezer kilométert megtéve nagyjából öt hónap múlva érnek vissza kiindulópontjukhoz.

A gép szárnyfesztávolsága 72 méter, ami eléri az Airbus A380-ét, súlya viszont mindössze 2300 kilogramm. Végsebessége 140, utazósebessége 90 kilométer óránként.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hétfőn nyilatkozatban gratulált a pilótáknak és reményét fejezte ki, hogy a történelmi kísérlet sikerrel jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik