Tudomány

Csatlakozunk az Európai Űrügynökséghez

Magyarország világszínvonalú kutatóintézetekkel, vállalkozásokkal járul hozzá az űriparhoz, a lehetőségek tovább bővülnek.

Az űrtevékenységen alapuló tudományos és technológiai fejlődés Magyarországon is fontos húzóerővé válhat a következő évtizedekben – jelentette ki Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára abból az alkalomból, hogy Magyarország teljes jogú tagként csatlakozik az Európai Űrügynökséghez.

Kara kiemelte: a magyar tudósok és mérnökök régóta jelen vannak a nemzetközi űrtevékenység élvonalában. A legfontosabb feladat, hogy az utóbbi években megindult fellendülést tartós növekedéssé formáljuk – mondta.

A teljes jogú taggá válás révén Magyarország az eddiginél szélesebb körben csatlakozhat az Európai Űrügynökség tudományos, oktatási és ipari programjaihoz, mely feladatot ad a csúcstechnológiával foglalkozó hazai vállalkozásoknak, kutatóintézeteknek. Az egyetemek közreműködése révén a műszaki felsőoktatás is korszerűbbé válhat.

Együttműködő államként Magyarország 1991 óta vesz részt az űrügynökség különböző tudományos és innovációs programjaiban. Hazánkban jelenleg legalább 41 olyan űriparhoz köthető vállalkozás, egyetemi és akadémiai kutatóintézet működik, amely világszínvonalat képvisel és képes részt venni, fejlődni az ügynökség programjaiban.

A magyar kutatók jelentősen hozzájárultak az űrügynökség eddigi legnagyobb projektjéhez, a Rosetta-küldetéshez is. A 2004-ben felbocsátott, tíz éves utazás után egy üstökösre leszállóegységet juttató űrszonda vezérlő és adatgyűjtő rendszereit, műszereit, tápellátását részben magyar mérnökök tervezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik