Tudomány

Sikeresen visszatért az európai űrrepülő

IXV (IXV)
IXV (IXV)

Problémamentes volt az Európai Űrügynökség kísérleti eszközének próbarepülése.

Szerdán kora délután lőtték fel a Francia Guyanán lévő Kourou űrrepülőtérről az Európai Űrügynökség IXV nevet viselő kísérleti űreszközét. A kisméretű, szárny nélküli űrrepülőgép fontos állomás ahhoz, hogy Európának legyen a Földre irányítottan visszahozható, többször kilőhető űreszköze.

Az IXV tesztrepülése száz percig tartott, 27 ezer kilométeres óránkénti sebességgel tért vissza a Földre. A légkörbe való belépéskor a külső hőmérséklet az 1600 fokot is meghaladta, ettől új fejlesztésű szénszálas borítás védte, ami ugyancsak jól vizsgázott. A gép végül ejtőernyők segítségével lelassult és a Csendes-óceánon landolt, ballonok akadályozták meg az elsüllyedését, végül egy hajóval gyűjtötték be.

Az Európai Űrügynökség főigazgatója szerint nem is sikerülhetett volna jobban a próba, ami kiszélesíti számukra a határokat. A fejlesztésre nagyjából 150 millió eurót költöttek. Következő lépésként egy olyan olcsóbb, pilóta nélküli űrrepülőgépet indítanak, amely visszatéréskor képes kifutópályán landolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik