Tudomány

Noé bárkája lett egy arab szigetből

zsiráf (zsiráf)
zsiráf (zsiráf)

Több ezer szabadon élő állatot nézhetnek meg a turisták Szír-Beni-Jász szigetén.

Nyársas antilop csordák, sivatagi madárfajok, zsiráfok, szarvasok és leopárdok is megcsodálhatóak az Egyesült Arab Emírségekben lévő szigeten, ahol egyébként az iszlám születése előtt épült keresztény kolostor romjait is meg lehet nézni.

A szigetet 1971-ben alakították át nemzeti parkká, hogy a kihalás veszélyeztette fajok számára Noé bárkáját jelentse. A kezdeményező az Egyesült Arab Emírségek atyja, a néhai Ahmed bin Szultán an-Nahajan sejk volt. Az állatok az évek során elszaporodtak, már mintegy 13500-an vannak. 25 emlősfaj és 170 madárfaj él itt, köztük számos vándormadár, melyek csak az év bizonyos szakaszát töltik a szigeten.

Itt él a világ legnépesebb nyársasantilop-populációja, az itt élő egyedek segítségével szaporítják a többi rezervátum populációját is. Az Arab-félszigeten őshonos állatfajtát csaknem eltüntette a vadászat, az 1970-es évek óta már csak fogságban élnek.

A hegyi és sivatagi gazellák természetes élőhelyet találtak a szigeten. Zsiráfokkal és gepárdokkal élnek együtt – a nagymacskákat a természetes egyensúly megőrzésének érdekében telepítették be.

A sziget Abu-Dzabiban, a leggazdagabb arab emírségben található. Abu-Dzabi rendelkezik az államszövetség kőolajvagyonának 90 százaléka felett, bevételeik jelentős részét kulturális fejlesztésre és természetvédelemre fordítják – tudósít az MTI.

Fotó: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik