Tudomány

Hamis magyar útlevelet vett a svájci robot

Az internet sötét bugyraiban vásárolgat két techművész alkotása, a beérkezett tárgyakat kiállítják egy galériában.

Carmen Weisskopf és Domagoj Smoljo műve a Random Darknet Shopper nevű program, melyet arra kódoltak, hogy véletlenszerűen vásárolgasson a „deepweben” – írja a 444. A deepweb egy olyan része az internetnek, ami nagyfokú anonimitást biztosít a felhasználóknak – ezt persze fel lehet használni jó célokra, mint például diktatúrákban az állampolgárok szervezkedéseihez, de illegális tevékenységekhez is. Ez utóbbira koncentrál a megvásárolt tárgyakból szervezett kiállítás.

Az illegális tárgyak megvásárlása persze súlyos jogi kérdéseket vet fel, ezért vitték a tárlatot Svájcba, ahol a művészet szabadságába jogilag belefér, hogy mindezt kiállítsák. A robotnak igencsak rázós dolgokra sikerült szert tennie, például tíz darab ecstasy-tablettára, álkulcs-készletre, hamis Louis Vuitton-táskára vagy kémkedésre alkalmas kamerával felszerelt baseball-sapkára.

A szervezők a legjobban mégis egy 25 dollárért beszerzett magyar útlevélen lepődtek meg. Ennyiért persze nem eredeti útlevelet sikerült vásárolni, hanem másolt oldalakat – ez is alkalmas azonban az azonosításra számos internetes oldalon.

Fotó: Mediengruppe Bitnik

Ajánlott videó

Olvasói sztorik