Tudomány

Alvászavart okozhatnak az e-könyv olvasók

Nem várt mellékhatásokkal járhat a világító elektronikus könyv vagy táblagép olvasása elalvás előtt, mert hatással van az álom-ébrenlét természetes ritmusára. Számlájára írható a délelőtti álmosság is egy friss kutatás szerint.

Az elektronikus könyvolvasók egyre elterjedtebbek és bizonyosan sok karácsonyfa alá kerül belőlük idén is. Már néhány korábbi e-olvasókról és más elektronikus eszközökről készült tanulmány is felvetette annak a gyanúját, hogy a kibocsátott fény valamilyen módon befolyásolhatja a szervezetnek a világosság és a sötétség normális változására adott válaszát.

A mostani vizsgálatot a bostoni Brigham and Women’s Hospital szakemberei végezték, és az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) jelent meg. A vizsgálatban a kutatók összevetették a világító e-könyv és a hagyományos, papírra nyomott könyv olvasásának hatásait.

A kísérletben az önkénteseket két csoportra osztották aszerint, melyiket olvasták. A két héten át tartó vizsgálatból az derült ki, hogy az elektronikus eszközökből áradó, speciális, rövidhullámú, általában kékszínű fény megzavarja a biológiai órát, amely a nappal-éjszaka, tehát az álom-ébrenlét váltakozásán alapul – mondta Anne Marie Chang, a kutatás vezetője.

“Azok a résztvevők, akik e-könyvet olvastak, lassabban aludtak el, kevesebb melatonin – alvással összefüggő – hormon termelődött a szervezetükben. A biológiai órájukat “előbbre állították”, délelőtt álmosabbak és figyelmetlenebbek voltak mint azok, akik elalvás előtt hagyományos könyvet olvastak” – állapította meg a kutatás.

Ajánlott videó

Ha azt gondoljuk, hogy a gyerekeink az iskolapadból kikerülve a XIX. századba lépnek ki, akkor ez a jelenlegi oktatási rendszer kiváló, hiszen nagyjából egy két évszázaddal ezelőtti világra készíti fel a fiatalokat – nyilatkozta a 24.hu-nak Balogh Péter (Petya), a Cápák között című üzleti showműsor alapembere. Interjú.