Tudomány

Nem álom az áfamentes új autó

A listaárnál 27 százalákkal olcsóbb is lehet kocsi. A kulcsszó a környezetvédelem.

Nullára csökkenhet egyszer az elektromos és kábellel tölthető hibrid autók áfája, mivel a kabinet elkötelezte magát a hibrid és elektromos autók elterjesztése mellett a Jedlik Ányos Tervben. Az egyik fő lépés, hogy ezeket áfamentessé tennék. Ezek zöld rendszámot kapnának, a buszsávot is használhatnák, kedvezményesen parkolhatnának.

A Buksza blogot a nemzetgazdasági tárca arról tájékozttatta, hogy a zöld rendszámok már jövőre megjelennek, de az áfamentesség bevezetésének időpontja még kérdéses. Az áfamentességgel és a többi kedvezmény bevezetésével a minisztérium célja, hogy 2020-re a teljes járműállomány 1-2 százalékát adják az érintett autók.


Fotó: MTI / Beliczay László

A hivatalos KSH-adatok szerint 2013-ban összesen 3,04 millió autót tartottak nyilván, a cél, hogy hat éven belül 30-60 ezer kábeles hibrid és teljesen elektromos autó jelenjen meg a forgalomban. A tárca jelezte, hogy a darabszámok alakulását befolyásolhatja esetlegesen a kormányzati flottákban megjelenő áramautó- és kábeleshibridautó-állomány, illetve egy szintén esetlegesen megvalósuló elektromos járművekkel operáló fővárosi carsharing rendszer is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik