Tudomány

Az EU 58 ezer embert menthet meg

Az Európai Bizottság mégsem törli végleg munkaprogramjából a hulladék újrahasznosítását és a levegőminőség javítását célzó törvényjavaslatokat.

A Jean-Claude Juncker vezette testület 2015-ös munkaprogramját ugyan jelentősen karcsúsítják, főleg olyan témákra koncentrálnak, amelyektől gazdasági növekedést és munkahelyeket remélnek. A környezetvédelmi programok eredetileg áldozatul estek volna, de Frans Timmermans alelnök Strasbourgban azt ígérte, hogy nem véglegesen törlik, hanem kiszélesítik, hatékonyabbá teszik ezeket a programokat.

Az Európai Parlament képviselőinek egy része tamáskodva fogadta mindezt, mert az európai vállalkozók szövetsége keményen lobbizik a szerintük a gazdaságosságot veszélyeztető környezetvédelmi szigorítások ellen. A légszennyezettségi határértékek szigorítását célzó „tiszta levegő” csomag először szabályozná a levegőben szálló, az egészségre veszélyes finompor (PM2,5) mennyiségét.


Fotó: MTI / Beliczay László

Ez a szigorítás évente 58 ezer ember életét mentené meg, 40-140 milliárd eurós egészségügyi költségmegtakarítást eredményezne – írta a The Guardian, amely múlt héten jelentette, hogy veszélybe kerültek a környezetvédelmi programok. Az új hulladékhasznosítási direktíva értelmében 2025-re fel kellene számolni a szemétlerakókat, s 2030-ra valamennyi tagállamban a közösségi szemét 70 százalékát újra kellene hasznosítani. Ez 600 milliárd eurós megtakarítást eredményezne, s legalább 180 ezer új állást teremtene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik