Tudomány

Hónapokig éltek víz alatt

Rekordot állított fel két amerikai biológus, 73 napig voltak egy tengeri laboratóriumban.

A kapszulát hétfőn elhagyó Bruce Cantrell és Jessica Fain négy nappal döntötte meg az eddigi, 1992-ben felállított 69 napos rekordot.

A Key Largo-i öbölben, 9 méteres mélységben található Jules Undersea Lodge egy 28 négyzetméteres víz alatti „bungaló”, ami egy lakókocsihoz hasonló kényelmet nyújt. Itt egyébként mintegy 167 ezer forintért bárki eltölthet egy éjszakát.

 AFP / Johannes Schmitt-Tegge

Az árammal, vízzel, internettel is ellátott egykori kutatólaborban minden kényelem ellenére is kockázatos az élet hosszú távon. Már a víz alatti nagy nyomás is megnehezíti a mindennapi életet. A kutatókat éjjel-nappal figyelték a szárazföldről. Abban az esetben ugyanis, ha a technika felmondta volna a szolgálatot és nem pumpált volna le sűrített levegőt, a kabint pillanatok alatt eláraszthatta volna a víz.

A kutatók úgy vélik, hogy jelenleg az kizárt, hogy az emberek víz alatti telepekkel benépesítsék a tengereket. Az „akvanautákat” a 73 nap alatt újságírók és családtagjaik is meglátogathatták, sőt Buzz Aldrin is járt náluk, aki Neil Armstronggal együtt, másodikként lépett a Holdra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik