Tudomány

Itt őrizték a Szent Koronát

velem korona bunker (velem, korona, bunker)
velem korona bunker (velem, korona, bunker)

Négy titkos rejtekhely lapul a föld alatt szerte az országban, ahová baj esetén el lehetne vinni az ereklyét. A második világháborúban Velemben tartották.

A közelmúltban azt gyakorolták a koronaőrség tagjai, hogy hogyan lehetne nemzeti ereklyénket kimenekíteni az Országházból – írja a Blikk. A honvédelmi tárca nem árulta el a lapnak, hogy hol vannak azok a helyek, ahová vészhelyzet esetén a Szent Korona kerülne.

Az újságírók Vas megyében, Velemben jártak, ahol a helybéli Kern István felidézte, hogy 1944 végén ott őrizték a koronát egy bunkerben, amit munkaszolgálatosok ástak ki. A falu a hegyek miatt nehezen megközelíthető, a férfi most is alkalmas helynek tartja az ereklye megóvására. A koronaőrség tagjai a háborúban három hónapig strázsáltak a bunker előtt.

 Fotó: Panoramio

A település polgármestere, Szél Józsefné sem tartja kizártnak, hogy újra odakerülhetne az ereklye, de szerencsére ez most nem időszerű. A bunkert a magyar történelem fontos állomáshelyének tartják, ezért rendbe szeretnék tenni és egy méltó emlékhelyet kialakítani – mondta a településvezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik