Tudomány

A mesterséges intelligencia elpusztíthatja az emberiséget

hawking(960x640).jpg (stephen hawking, )
hawking(960x640).jpg (stephen hawking, )

Stephen Hawking szerint a törekvés, hogy gondolkodó gépeket gyártsunk, könnyen a vesztünket okozhatja.

Korunk egyik legjelentősebb tudósa komolyan tart attól, hogy bekövetkezhet a Terminator filmekben vizionált apokalipszis, vagy legalábbis valami nagyon hasonló. Egy BBC-nek adott interjúban Hawking kifejtette, hogy bár a jelenlegi szinten gondolkodó gépek nagyon hasznosak az emberiség fejlődésének szempontjából, a valódi mesterséges intelligencia az emberiség létét veszélyeztethetné.

Ha az embernél okosabb robotokat alkotunk majd, könnyen előfordulhat, hogy a saját fejlődési útjukra lépnek majd, és egyszerűen az emberek fölé emelkednek, mert a biológiai evolúció képtelen lesz majd lépést tartani a fejlődésükkel – véli az amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS) szenvedő elméleti fizikus, aki az intelligens technológiának köszönheti, hogy még életben van, és kommunikálni is tud a külvilággal.

Rollo Carpenter, a Cleverbot nevű mesterséges intelligencia megalkotója, és fejlesztője azonban nem ennyire pesszimista, bár azt elismeri, hogy reális lehet Hawking felvetése.

„Azt hiszem még nagyon hosszú ideig mindenképpen mi maradunk a főnökök a technológia területén, de nem tudhatjuk, hogy mi történik majd, ha gépek intelligenciája meghaladja majd az emberét. Lehetséges, hogy segítenek majd, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagynak bennünket, ahogy persze arra is meg van a lehetőség, hogy megpróbálnak majd elpusztítani bennünket” – fejtegette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik