Tudomány

Tízszer gyorsabban beszélhet Stephen Hawking

A világhírű fizikus súlyos betegsége miatt csak géppel tud kommunikálni. Most újat kap, de külön kérte, hogy a régi gép hangján szólaljon meg.

Több mint húsz éve fejlesztették ki azt a beszédszintetizátort, amivel a súlyos mozgatóideg-sorvadásos betegségben szenvedő Stephen Hawking kommunikálni tud, a betegség előrehaladtával viszont ezt már egyre nehezebben tudta kezelni a híres brit elméleti fizikus. Az utóbbi időben percenként egy szót tudott összerakni a gép segítségével – áll az MTI beszámolójában.

Most két informatikai cég, az Intel és a SwiftKey kidolgozott Hawking számára egy jóval fejlettebb technológiát, amit kedden a tudós jelenlétében mutattak be a sajtónak. Az új szoftver tízszeresére gyorsítja Hawking kommunikációját egy olyan technológiával, amely egy-egy szó betűinek már 20 százalékából kitalálja a használó mondanivalóját.

AFP / Justin Tallis 

A bemutatón elhangzott, hogy ilyen megoldások az okostelefonokban is működnek, ám ezeket jelentősen tovább kellett fejleszteni. Egyetlen dolog nem változott – Hawkingnak külön kérése volt, hogy a régi gép kissé robotszerű, amerikai akcentusú beszédhangja megmaradjon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik