Tudomány

Megugrott a nők száma az űrben

2001 óta nem járt nő a Nemzetkőzi Űrállomáson, most kettő pár hónapon belül is érkezett a bázisra.

Csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) hétfőre virradóra a Szojuz űrhajó, amely három asztronautát, köztük egy olasz nőt szállított a Föld körül keringő űrbázisra.

Az űrhajó gyorsított üzemmódban, körülbelül hat órával a felbocsátás után csatlakozott az ISS-hez. Ennek az eljárásnak az előnye az, hogy az űrhajósok szervezete nem a szűk űrhajóban, hanem a tágabb terű űrállomáson alkalmazkodhat a súlytalansághoz, amely körülbelül öt óra után kezdi kifejteni hatását az emberi szervezetre.

A Szojuz TMA-15M Anton Skaplerov orosz, Terry Virts amerikai és Samantha Cristoforetti olasz űrhajóst szállította az űrállomásra. Ezzel hatra bővült az ott tartózkodó űrhajósok száma. Barry Wilmor amerikai, illetve Alekszandr Szamokutyjajev és Jelena Szerova orosz űrhajósok szeptember végén érkeztek oda.

A hatfős űrmissziójának az érdekessége az, hogy tagjai közül kettő nő. A szeptemberben érkezett Jelena Szerova húsz év után volt az első orosz nő, aki űrutazásban vett részt. A hétfőn csatlakozott 37 éves Samantha Cristoforetti viszont tizenhárom év óta az első női űrhajósa az európai űrügynökségnek.

Legutóbb 2001-ban járt európai űrhajósnő az űrállomáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik