Tudomány

Melegrekorder lehet a 2014-es év

Az idei október volt a legmelegebb az időjárási statisztikák 1880 óta íródó történetében és az év első tíz hónapjában mért átlaghőmérséklet is minden korábbi értéket felülmúl, pedig még El Nino sem volt.

Az Amerikai Óceáni és Légköri Intézet (NOAA) jelentése szerint októberben az átlaghőmérséklet 0,74 Celsius-fokkal volt magasabb a 20. században mért 14 fokos októberi átlagnál. A rekord elsősorban a tengervizek magas felszíni hőmérsékletének tudható be, de a szárazföldön is nagy volt a meleg.

Szibériában viszont hidegebb volt

A déli féltekén – főként Latin-Amerika déli vidékén, valamint Nyugat- és Dél-Ausztrália nagy részén – általánosan rekordhőmérsékleteket mértek októberben. Az északi féltekén Európa déli részén, az Egyesült Államok nyugati partvidékén és az orosz Távol-Keleten mértek rekordokat. Szibéria középső részén viszont az átlaghőmérsékletnél 4-5 Celsius fokkal alacsonyabb értékeket jegyeztek fel.

Az október egyébiránt sorozatban a harmadik, az elmúlt hatból pedig az ötödik hónap volt, amely átlaghőmérsékleti rekordot döntött. (Az év hetedik hónapja a negyedik legmelegebb július volt a feljegyzésekben.)

2010-ben is nagyon meleg volt

Az óceánok felszínének hőmérséklete 2014 októberében az év tizedik hónapjában valaha tapasztalt legmagasabb érték volt, és 0,62 fokkal haladta meg a 20. századi átlaghőmérsékletet, a 15,9 fokot. A tengerek átlaghőmérséklete május óta egyfolytában meghaladta a korábbi rekordokat.

Az év első tíz hónapjának átlag hőmérséklete 0,68 fokkal volt magasabb a 20. században mért 14,1 foknál, és szintén rekordot döntött a feljegyzésekben. “Egyre inkább úgy tűnik, hogy a 2014-es év lesz az eddigi legmelegebb” – mondta az adatokat értékelve Deke Arndt, a NOAA szakértője. A januártól október végéig mért rekord az 1998 és 2010 azonos időszakában feljegyzett értéket értéket múlta felül.

A rekord hőmérsékleteket úgy mérték, hogy nem következett be El Nino néven ismert, a Csendes-óceán felől érkező, 5-7 évente ismétlődő meleg áramlat, amely jelentősen befolyásolja a Föld éghajlatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik