Tudomány

Lelőtték a Malév gépét?

malév (malév)
malév (malév)

Rakétát kapott a 240-es járat vagy baleset történt? A Malév gépe 1975. szeptember 30-án zuhant a tengerbe.

A magyar légitársaság három hajtóműves, TU-154-es típusú sugárhajtású utasszállító repülőgépe 50 utassal a fedélzetén repült Budapestről Bejrútba. A hajnali órákban, nyolc perccel a libanoni fővárosba érkezése előtt a Földközi-tengerbe zuhant. A gép már úgynevezett siklópályán volt, leszállás előtti állapotban. A tragédiát senki nem élte túl, a 10 fős személyzeten túl egy utas volt még magyar,

Titkos szállítmány és palesztin harcosok

Bár a történtekről – nagyon szűkszavúan – az MTI is beszámolt, nyilvános vizsgálatot nem folytattak le, a baleset oka máig tisztázatlan. Csupán a gyanús körülmények biztosak. A gép indulását már eleve többször elhalasztották. Az utaslista nem sokkal később eltűnt, ezért csak feltételezés marad, hogy a gépen zömében a Palesztin Felszabadítási Front (PSZF) hazánkban kiképzett és libanoni okmányokkal rendelkező tagjai utaztak. Tény, hogy a PSZF vezetői a megelőző napokban Budapesten tartózkodtak a szervezet helyi irodájának megnyitóján.

A Magyarországon felkészített aktivisták állítólag a libanoni polgárháborúban vettek volna részt, miattuk halaszthatták indoklás nélkül az indulást. Egy másik feltevés szerint – ami nem zárja ki az előbbit sem – a repülőre jelentős mennyiségű fegyvert hordtak fel. E titkos szállítmány felpakolása késleltethette a felszállást. Ezt támaszthatja alá, hogy szemtanúk szerint a repülőt Ferihegyen félreeső helyen várakoztatták, és egy időre megszűnt a repülőtér kivilágítása is. Ezt később áramszünettel magyarázták…

Lelőtték?

Libanonban ekkor véres polgárháború dúlt, amelyben a kommunista országok a palesztin szervezeteket és a baloldali erőket támogatták. A jelen ukrán-orosz konfliktusból is ismerős “katonai tanácsadókkal”, titkos fegyverszállítmányokkal. A hadianyagra és/vagy palesztin harcosok jelenlétére való tekintettel sokan a mai napig úgy vélik, a Malév 240-es járatát lelőtték, a feltételezett támadók pedig Izrael és Szíria. A magyar-szovjet-libanoni vizsgálóbizottság pedig nyilván azért nem csinált “balhét”, mert nyakig sáros volt.

A zuhanás előtt néhány tanú tűzgömbként írta le a gépet, ami még a levegőben történt robbanásra utal. Mindenesetre a repülő nem semmisült meg, de kormányozhatatlanná vált, a tengerbe zuhant és ekkor robbant darabokra.

Még azt sem tudjuk biztosan, mi lett az áldozatok maradványaival. A hivatalos verzió szerint azóta is mindannyian hullámsírban nyugszanak. Egyes források viszont arról számoltak be, hogy a tragédiát követően számtalan lebegő holttestet sikerült kiemelni a tengerből. A muszlimok annak rendje és módja szerint megkapták a végtisztességet, míg a többieket egy part menti tömegsírba temettek. Most, 39 évvel az események után is ennyit tudunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik