Tudomány

Hatalmas repülőkről sugározna internetet a Facebook

Akkorák lennének, mint egy nagy utasszállító, csak sokkal könnyebbek. Akár évekig is a levegőben maradnának.

A Facebook nagy erőkkel dolgozik azon, hogy meghódítsa a világnak azt a fennmaradó 15 százalékát, amelynek még internet-elérése sincs – írja a Mashable. A mérnökök ezért most arra fordítják a legtöbb figyelmet, hogy hogyan lenne lehetséges megteremteni a kapcsolódás lehetőségét az internettől elzárt területeken.

„Ahhoz, hogy ezek a pilóta nélküli gépek hónapokig, akár majd évekig is a levegőben maradhassanak, olyan magasra kell repítenünk őket, ahol már sem az időjárás, sem a többi repülőgép nem okoz problémát. Ez 18-27 kilométeres magasságot jelent” – magyarázta Yael Maguire vezető mérnök. A működést napenergiával kell megoldani, mert a hosszú távú levegőben maradás más üzemanyaggal elképzelhetetlen.

„A gépek mérete nagyjából akkora lesz, mint egy 747-es utasszállítóé” – mondta Maguire. „Az egyik prototípus, amin dolgozunk, nagyjából olyan hosszú, mint hat-hét személyautó, de a súlya akkora, mint egyetlen autó négy kerekéé” – tette hozzá.

A fejlődő országok elérésére koncentrálnak – Indiát, Latin-Amerikát, Afrikát, Ázsiát fednék le elsősorban. Szabályozási nehézségekkel is szembe kell nézni – egyrészt az ilyen magasságból történő jelsugárzásnak nincsenek még kidolgozva a szabályai, másrészt jelenleg minden egyes pilóta nélküli repülőgépet egy-egy embernek kell felügyelni.

A szolgáltatást jövőre már élesben tesztelnék, a rendes működés három-öt éven belül kezdődhetne meg. „A végső határokig ki kell használni a technikai lehetőségeket, mind az akkumulátorokat, mind a napelemeket, mind az anyaghasználatot tekintve” – mondta Maguire, de a nehézségek megoldására lelkesen és izgalommal tekintenek. A drónok működtetésébe kormányokat, civil szervezeteket, magánvállalatokat és intézményeket is bevonnának majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik